ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kalla hämtade hem guldet

TT · 15 Feb 2014
Uppdaterad 15 Feb 2014

Foto: TT


Sverige tog guld i damernas längdstafett. I laget ingick Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag och Charlotte Kalla.

klar

Artikellänk är kopierad

Kalla hämtade in tjugo sekunder på tätduon och några hundra meter före mål var hon ikapp Finland och Tyskland och kunde ohotad komma i mål en halv sekund före Finland och 0,9 sekunder före Tyskland.

Bakom en ursinnigt spurtande Charlotte Kalla säkrade Finlands Krista Lähteenmäki silvret strax före Tyskland Denise Hermann. Favorittippade Norge hamnade sensationellt först på femte plats med Frankrike också före sig i resultatlistan.

– Den sista sträckan Charlotte gör är så brutal. Jag har aldrig sett något liknande, sade TV3:s expertkommentator Per Elofsson.

– Efter min sträcka tänkte jag att i dag kan det hända något stort, sade Ingemarsdotter, som körde startsträckan, till TV3.

– Det kändes väldigt lätt. Jag blev väldigt inspirerad av Idas åkning, sade Wikén.

– Jag gjorde vad jag kunde, men jag var sur när jag kom i mål. Fast det var skönt att ha Norge bakom sig. Jag är så lycklig av att vara en del av det här laget. Det här är bilden av extrem lycka, sade Haag.

- Jag försökte öppna kontrollerat och verkligen åka skidor och försöka göra smarta beslut under vägen. Sedan hjälpte det mycket med den coachningen vi hade. Att få höra "i dag är du bäst i världen" inspirerar, sade Kalla.

TV3: Kände du dig bäst i världen?

- Ja, det gjorde jag.

– Det var en pärs, men vilken härlig pärs. Det här var häftigt, säger damtränaren Johan Granath till Radiosporten.

Guldet är Sveriges åttonde medalj i Sotji-OS, men det första guldet. Samtliga medaljer — ett guld, fem silver och två brons — har tagits av längdåkarna.

►LÄS MER: Oväntade hyllningen – från norska landslaget

Loppet igenom hade de svenska åkarna mycket bra glid. I norska medier spekulerades om ett nytt misslyckande i vallaboden.

– Jag tycker synd om tjejerna. Det är synd att prata om skidorna hela tiden, men detta är en skandal, sade norska TV2:s expertkommentator Svein Tore Samdal, enligt VG.

Det svenska vallateamet fick nya hyllningar efter damstafetten. Vallachefen Urban Nilsson sken i kapp med solen.

– Vilka brudar vi har! Det kändes som om alla toköverpresterade. Vi har ett jäkligt bra gäng, men vi har inga hemligheter. Vi jobbar hårt och har fruktansvärt roligt tillsammans, sade Urban Nilsson.

Statsminister Fredrik Reinfeldt skickar via sin pressekreterare en kommentar, med anledning av skidguldet:

"Vilket makalöst stafettguld! Den fantastiska lagprestationen, Kallas helt overkliga slutspurt — detta lopp kommer att gå till historien. Stort grattis till hela laget: Ingemarsdotter, Wikén, Haag och Kalla!"

LÄS MER
Följ dagens OS-tävlingar här
klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro