ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kallade Bard "cp" – möts nu av hård kritik

Marie Bergström · 16 Sep 2015
Uppdaterad 16 Sep 2015
Alexander Bard, Laila Bagge Wahlgren, Anders Bagge och Pär Lernström.

Alexander Bard, Laila Bagge Wahlgren, Anders Bagge och Pär Lernström. Foto: Nora Lorek/TT/


Anders Bagge kallade Alexander Bard cp under gårdagens Idol-avsnitt. Nu kräver Rasmus Isaksson, förbundsordförande på DHR, att Anders Bagge ber om ursäkt i direktsändning.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var under gårdagens sändning av Idol som jurymedlemmen Alexander Bard avbröt Anders Bagge mitt i en mening.

Då tände Anders Bagge till.

– Men jag var inte klar ditt cp, säger han till jurykollegan i direktsändning.

Ordvalet har väckt hård kritik från flera håll.

En av dem som är kritisk är Rasmus Isaksson, förbundsordförande på DHR, Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder. Han tror att många som lever med funktionshinder blev ledsna.

– Att använda en diagnos som skällsord är väldigt elakt och förödande för dem som lever med en diagnos. Jag tror att det är ett uttryck Anders Bagge använder utan att tänka efter, säger Rasmus Isaksson.► LÄS MER:  Laila Bagge anmäler Hänt Extra

Enligt honom är det vanligare att unga använder diagnoser som skällsord, medan vuxna ofta har en större medvetenhet om varför det är olämpligt. Extra viktigt är det att offentliga personer tänker på hur de beskriver och kategoriserar människor, menar han.

– Många ser upp till Anders Bagge och förväntar sig inte det här. Man kanske blir väldigt besviken och tar på sig det uttrycket. Tänker att ens diagnos är något fult.

Anders Bagge ångrar sitt uttalande.

– Det var inte ett bra ordval, det slank ur mig för att jag blev förbannad för att han avbryter mig konstant hela tiden. Det var jättekonstigt och dumt, jag vet inte var det kom ifrån och jag skäms otroligt mycket. Jag tänkte inte till och jag kan inte göra annat än att be ödmjukast om ursäkt, säger Anders Bagge till Nöjesbladet.

Tv4 har beklagat ordvalet på sitt officiella twitterkonto.

Rasmus Isaksson tycker att Anders Bagge även borde be om ursäkt till tittarna i nästa program.

– Han har chansen att vända det här till något positivt. Genom att göra det kan han sprida kunskap och visa att han är vuxnare än så.

Enligt Rasmus Isaksson förekommer det med jämna mellanrum att diagnoser används som skällsord i offentliga sammanhang.

– Faran är att folk inte reagerar. Det är ganska tydligt att det blir ett tuffare debattklimat i samhället och väldigt låg nivå på diskussionerna ibland, säger han.

Metro har sökt Anders Bagge.► LÄS MER:  Bagge leder ny serie i TV3

klar

Artikellänk är kopierad

Marie Bergström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro