ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Källarchic

Björn af Kleen · 30 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Inredningen är snygg i matsalen på Story Hotel på Östermalm.

Inredningen är snygg i matsalen på Story Hotel på Östermalm. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Story får tre av efm glober o betyg av Metros recensent.
Story får tre av efm glober o betyg av Metros recensent.

StoryKNYTKALAS. – Älskling, ska vi ta kaffe och avec i garaget?

Modemedvetna innerstadspar kan med fördel bjuda på vårdrink i sitt garage eller förrådsutrymme. Nu sprider sig en källartrend genom huvudstadens restauranger, med obehandlade betongpelare och frilagda ventilationstrummor som främsta kännetecken. Innehavare av shurgardmagasin i Kungens kurva kan räkna med stigande kvadratmetervärden.

Både Stureplansgruppens nya bakficka Kåken och Kharmagruppens nya hotell/bar/restaurang Story på Riddargatan excellerar i källarchic, med skum belysning, granitgrå luftrör och synlig brandsläckare. Det är en logisk reaktion på det sirliga salongsmode som präglat offentliga miljöer i högkonjunkturens slutskede. Nu vill krögarna svalka sig och sina kvartalsrapporter i en dov kulvert.

Och faktum är att man känner sig rätt hipp när man slår sig ned i Storys djuplila sammetssoffor en våning under jord. Viktiga möten har alltid förlagts i bunkers (krigsplaner, Wategateavslöjanden…). Och det är talande att både publicisten Leo Lagercrantz och nyseparerade ”Let’s Dance”-profilen Daniel da Silva dinerar på Story. Här möts man med ett ärende.

Menyn består främst av mellanrätter. De anländer huller om buller, mitt något torra fläsklägg (120) dök upp när jag ätit halva min saftiga ceviche på pilgrimsmusslor och red snapper (110).

Rätt tänkt om man vill frammana känslan av opretentiös stadspicknick, ett knytkalas mellan viktiga gäster i ledig urbanitet, men tyvärr är vissa bord så små i källaren och delar av tallriksbeståndet så överdimensionerat att resultatet blir mer fumligt än charmigt fritt. Paradoxalt då det krävs minst tre rätter för att bli helt mätt.

Det märks att delar av personalen har funnit sig till rätta i garagemiljön. De är mer effektiva än galanta, har ingen koll på innehåll, men anländer snabbt med mat och nota, lite som parkeringsvakter. Även om nonchalansen passar miljön, får den gästerna att känna sig allt mindre viktiga desto längre kvällen lider.

TIDIGARE TESTADE KROGAR – KLICKA FÖR STÖRRE BILD
TIDIGARE TESTADE KROGAR – KLICKA FÖR STÖRRE BILD
klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro