ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kallare än vanligt – så här blir långhelgens väder

Sophie Tanha · 29 Maj 2019
Uppdaterad 29 Maj 2019

Foto: Pixabay/Unsplash


Kristi himmelsfärdshelgen bjuder på sol, blåst, regn och snö på sina håll, enligt meteorologen. Helgen blir den kallaste vi får på ett tag; nästa vecka drar nämligen ett högtryck in som sätter fart på sommaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Vädret under Kristi himmelsfärd kommer i år att vara något kallare än vanligtvis, säger meteorologen Martin Hedberg.

Snö och sol

– Det blir kyligt, någon grad under det normala så det är ändå inget särskilt ovanligt väder. I fjälltrakterna och runt omkring kommer det att snöa, men det kommer nog inte ligga kvar så länge.

I norra delarna av Norrland blir temperaturerna mellan fem och tio grader, medan södra delarna får omkring tio grader varmt. Regn, blåst och inslag av snö kan förekomma i hela landsdelen.

I Götaland och Svealand kommer temperaturerna att ligga på runt 15 grader, kanske något varmare när solen får ligga på, enligt Martin Hedberg.

– Om man hittar någon bra södervägg att luta sig mot kan det nog kännas som en okej sommardag. Men det kan bli lite blåsigt, det är ju fortfarande vår och inte riktigt sommar än.

Risk för vattenbrist

Det kan komma en del nederbörd i form av regn även i Sveriges södra delar, vilket Martin Hedberg välkomnar:

– Vi måste fylla på vattenreserverna och då måste det regna 25 millimeter i veckan i flera veckor. Det skulle nog de flesta kalla för riktigt dåligt väder men å andra sidan vill vi ha bra vatten, så måste vi fylla på reserverna. Nu är det brist på vatten, jag tror att myndigheterna kommer vara tvungna att varna för inte bara brandrisk utan även vattenbrist.

När helgen är slut kan temperaturerna komma att stiga eftersom ett högtryck med ny värme är på väg. I södra Sverige kan termometrarna mäta upp till 25 grader.

– Tycker man om varmt väder kan man ju passa på att njuta när solen kommer, men om det regnar kan man tänka att det är bra för vattennivåerna också.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro