ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Källkritik engagerade på Metros konferens

Staffan Erfors · 22 Nov 2017
Uppdaterad 30 Nov 2017

Vad är myt och vad är verklighet? Hur bedömer man trovärdigheten i information och vinklade budskap? Källkritik blir allt viktigare i dagens informationssamhälle. Metro Events arrangerade Viralgranskaren – en konferens om källkritik.

klar

Artikellänk är kopierad

Drygt tvåhundra personer var samlade på Chinateatern i Stockholm där Metro Events arrangerade en halvdagskonferens om källkritik.

Källkritik och faktagranskning – en grundbult inom god journalistik – har plötsligt blivit ett högaktuellt ämne, inte minst genom USA:s omstridde president Donald Trump, Brexit och den pågående integrationsdebatten. Med Viralgranskaren, vinnare av Stora Journalistpriset 2014, har Metro skaffat sig en framskjuten position inom området källkritik, där man under de senaste åren granskat och stuckit hål på ett stort antal virala nyheter.

Jenny Hedelin är projektledare på Metro Events och hon var en av arrangörerna till konferensen på Chinateatern.

– Jag måste säga att jag är otroligt nöjd och imponerad av alla föredragshållarna. Det var både intressant och lärorikt och inte minst roligt, säger Jenny Hedelin som bland annat enrollerat den tidigare Metro-journalisten Jack Werner som en av talarna på konferensen.

Jack Werner höll ett både humoristiskt och lärorikt föredrag där han tog avstamp i det berömda Arne Hegerfors-citatet “Det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk” – något som sportkommentatorn i själva verket aldrig sagt.

Metro Events projektledare Jenny Hedelin med Jack Werner.
Metro Events projektledare Jenny Hedelin med Jack Werner.Foto: Foto: Staffan Erfors/Jenny Hedelin

Jack Werner är en av Sveriges mest kända granskare av virala historier och redan som barn väcktes hans intresse för sanning eller myt.

– Jag läste folklivsforskaren Bengt af Klintbergs alla böcker om olika vandringssägner och då väcktes mitt intresse för den här typen av frågor, berättar Jack Werner.

Författaren och debattören Johan Norberg talade om hur vi tenderar att uppfatta vår omvärld på ett mer negativt och förfärat sätt än vad som i själva verket är befogat. Viralgranskarens redaktör Åsa Larsson berättade om hur Metro kom att starta Viralgranskaren 2014 och hon gav flera illustrativa exempel på lögner och myter på nätet som hon och hennes kolleger granskat och avslöjat.

Viralgranskaren Hugo Ewald tipsade om digitala verktyg som kan avslöja bluffarna på nätet.PA Prabert, vice koncernchef på Mysafety Försäkringar, berättade om hur man som enskild person kan försäkra sig mot kränkningar och hat på nätet och konferensen avslutades med att Gunilla Herlitz, en av 2000-talets mäktigaste mediechefer, förde ett samtal om den journalistiska dramaturgin och medias makt nu och då.

– Det roligaste var att publiken var så engagerad och att de hade så roligt samtidigt som de lärde sig en massa, säger Jenny Hedelin, projektledare på Metro Events.

LÄS MER
Om Viralgranskaren
klar

Artikellänk är kopierad

Staffan Erfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro