ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Källkritikens dag uppmärksammades runt om i Sverige

Johan Wikén · 13 Mar 2018
Uppdaterad 14 Mar 2018
Jack Werner, en av Viralgranskarens grundare, pratade bland annat om citaten som Zlatan aldrig har sagt.

Jack Werner, en av Viralgranskarens grundare, pratade bland annat om citaten som Zlatan aldrig har sagt. Foto: Johan Wikén


Kulturhuset i Stockholm fylldes av nyfikna när Källkritikens dag ägde rum för andra året i rad. En dag som uppmärksammades på många håll runt om i Sverige. "Det är precis så vi drömt om att denna dag ska spridas", säger Metros redaktionschef Linnéa Jonjons.

klar

Artikellänk är kopierad

Skoleleverna som var på plats i Kulturhuset under dagen kunde lyssna på de tidigare viralgranskarna Jack Werner och Hugo Ewald som gav sina bästa tips gällande källkritik. De fick även köra en mentometerlek med Statistiska centralbyrån. Dagen leddes av konferencier Karin Gyllenklev.

– Roligt att så många hittade hit. Jag tycker det är en härlig blandning av statistik, praktiska tips och berättelser, säger Metros redaktionschef Linnéa Jonjons.

Två av besökarna var Amira och Iman, båda 17 år, från Kungsholmens västra gymnasium i Stockholm.

– Vi jobbar med källkritik väldigt mycket i skolan. Ibland är det lite jobbigt att kolla igenom alla källor, men det är bra också, säger Amira och får medhåll av Iman:

– Det är viktigt så att inte rykten sprids.

Den 13 mars förra året, på Viralgranskarens treårsdag, anordnades Källkritikens dag för första gången. Dagen fick stor uppmärksamhet och i år har ännu fler aktörer hakat på. Allt ifrån bibliotek och skolor till företag, andra medier och myndigheter.

– Jättekul att fler än oss väljer att uppmärksamma dagen och göra egna aktiviteter. Det är precis så vi drömt om att denna dag ska spridas, säger Linnéa Jonjons.

På kvällen öppnade Kulturhuset upp för allmänheten. Förutom föreläsningar och panelsamtal delades priset ”Det gyllene förstoringsglaset” ut av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Årets pristagare var DN-journalisten Matilda Gustavsson, för hennes reportage om Kulturprofilen och Klubben, samt Martin Törnros som med hemsidorna Ekokammaren och Mikoteket har gjort det enklare för barn och vuxna att förstå vikten av källkritik.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro