ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Källor: Ryska hackare har planterat falska nyheter hos Qatars statliga mediebyrå – kan ha lett till Qatar-krisen

Hugo Ewald · 7 Jun 2017
Uppdaterad 7 Jun 2017
Saudiarabiens kung Salman och Qatars emir Tamim bin Hamad.

Saudiarabiens kung Salman och Qatars emir Tamim bin Hamad. Foto: AP/TT/Metro


Ryska hackare tog sin i hos Qatars statliga mediebyrå och publicerade en falsk nyhet, där Qatars emir gör Israel- och Iran-vänliga uttalanden. Publiceringen av den falska nyheten kan ha bidragit till den diplomatiska blockering Qatar nu utsätts för av bland annat Saudiarabien, enligt CNN.

klar

Artikellänk är kopierad

Amerikansk federal polis misstänker att ryska hackare tagit sig in hos Qatars statliga nyhetsbyrå och planterat falska nyheter som bidragit till den kris som just nu drabbar landet, efter att Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain, Egypten, Maldiverna, Jemen, Mauretanien och en av Libyens regeringar brutit sina kontakter med landet. Det rapporterar CNN.Även Jordanien har valt att begränsa sina diplomatiska förbindelser med Qatar.

Det var mellan den 5 och 6 juni länderna oberoende av varandra meddelade att de brutit sina diplomatiska kontakter med Qatar och krävt att sina medborgare ska lämna landet. Detta är främst för att länderna anklagar Qatar för att stötta terrorism, men också för att Qatar anklagas för att lägga sig i ländernas interna angelägenheter samt har en för nära relation med Iran.

Händelsen är bland annat ett resultat av USA:s president Donald Trumps besök i Saudiarabien, där han tydligt tog ställning för Saudiarabiens försök att motverka muslimska extremistgrupper kopplade till Iran och det Muslimska brödraskapet. Men hackerattacken uppges nu också vara en av orsakerna till den diplomatiska krisen.

Det var den 23 maj den falska nyheten publicerades av Qatars statliga nyhetsbyrå, Wakalat Al Anba Al Qatariya. I nyhetsartikeln påstods Qatars emir Tamim bin Hamad ha gjort Israel- och Iranvänliga uttalanden och samtidigt frågat sig om Donald Trump skulle vara president särskilt länge till. Qatars utrikesminister Mohammad bin Abdulrahman Al Thani bekräftar för CNN att landet blivit hackat.

– Vad som använts som en anklagelse mot oss är baserat på desinformation och vi tror att hela krisen har sin grund i desinformation. Detta eftersom det startade med hjälp av falska nyheter som publicerades av vår statliga nyhetsbyrå och som var resultat av en hackning”, säger han till CNN.

”Så bra att se att Saudi-besöket med kungen och de 50 länderna redan lett till goda resultat. De sa att de skulle ta i med hårdhanskarna mot terrorfinansieringen och allt pekar mot Qatar. Kanske kan det här bli början på slutet på det hemska terrorproblemet”, skrev Trump på Twitter.

USA skickade nyligen personal från FBI till Doha, Qatars huvudstad, för att hjälpa till med undersökningen. Det är ännu oklart om hackerattacken skulle vara statssponsrad eller genomförd av andra aktörer.

Qatar har länge anklagats för att stötta terrorism och för att fungera som en säker plats för terrorfinansiering. Bland annat har Qatar anklagats för att sponsra al-Qaidagruppen Jabhat al-Nusra i Syrien sedan åtminstone 2013, enligt bland annat New York times.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro