ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Källor: Det finns en uppgörelse mellan S, MP, C och L

Linnea Bergman · 11 Jan 2019
Uppdaterad 11 Jan 2019
En regeringslösning skulle kunna vara nära, rapporterar Aftonbladet och Dagens Nyheter.

En regeringslösning skulle kunna vara nära, rapporterar Aftonbladet och Dagens Nyheter. Foto: TT.


Det finns en uppgörelse klar mellan S, MP, C och L. Men den behöver förankras med Centerpartiets och Liberalernas partiråd innan den är i hamn. Förhandlingarna om regeringsfrågan har nu gått in i slutskede, uppger källor för både Dagens Nyheter och Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

De närmaste dagarna kan bli avgörande för om Sverige får en regering ledd av Ulf Kristersson (M) eller Stefan Löfven (S).

Behöver förankras

Nu ska en uppgörelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet vara klar, enligt uppgifter till Aftonbladet. Nu måste uppgörelsen dock förankras hos Liberalerna och Centerpartiets partiorgan.

Även Dagens Nyheter har rapporterat om att förhandlingarna om regeringsmakten har gått in i sitt slutskeede.

– Förhandlingarna går bra, jag tror att de kommer gå i lås. Men det är inte klubbat, sa en källa med insyn i förhandlingarna om ett mittensamarbete till Dagens Nyheter under torsdagskvällen.

Socialdemokraterna har kallat in sin partistyrelse under fredagen, erfar Aftonbladet. Även Centerpartiets partistyrelse och riksdagsgrupp träffas under fredagen för att diskutera alternativen innan förtroenderådet på lördag, enligt uppgifter till Dagens Nyheter.

Gick Centerpartiet till mötes

Liberalernas partiråd träffas på söndag för att ta beslut i regeringsfrågan.

Socialdemokraterna ska ha gått Centerpartiet till mötes i frågor som rör arbetsrätten och hyresregleringen, enligt en källa i Aftonbladet. Miljöpartiet ska ha fått igenom att flygskatten återinförs och rätt till familjeåterföreningar för flyktingar. Liberalerna ska ha fått igenom att ett förslag ska tas fram om hur skolan kan förstatligas, enligt samma källa.

Moderaterna har kommit med ett motbud till C och L, enligt uppgifter till Dagens Nyheter. Det skulle inte handla om ett budgetsamarbete mellan de fyra partierna, utan C och L skulle i så fall utgöra opposition och lägga egna budgetförslag.

I ett dokument som Dagens Nyheter tagit del av framgår att förslaget om överenskommelse innehåller en skrivelse om Sverigedemokraterna, en fråga som splittrat Alliansen. Där står att läsa:

”Regeringen eller regeringspartiernas representanter kommer inte att förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna. En förhandlingsordning tas fram utifrån denna princip, som gäller regeringen och dess representanter, riksdagsledamöter och riksdagskansliet samt andra företrädare för regeringspartiet/-erna som förhandlar å regeringens vägnar.”

På måndag nästa vecka kommer talmannen lägga fram ett förslag om statsminister för riksdagen. Omröstningen sker sedan på onsdagen samma vecka. Om inte en statsminister kan väljas då sker en ny statsministeromrösning på onsdagen veckan därpå.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro