ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Källström försvarar Qatar: Ska inte tro på allting man läser i medierna

Filip Häggberg · 28 Jan 2019
Uppdaterad 30 Jan 2019

Foto: Andreas Gebert/DPA/Anders Wiklund/TT


Qatar är ständigt kritiserat för sin syn på mänskliga rättigheter och arbetsförhållandena för gästarbetare. Nu får landet, som arrangerar VM 2022, stöd från Kim Källström.

klar

Artikellänk är kopierad

Att Qatar tilldelades fotbolls-VM skapade en kritikstorm mot det internationella fotbollförbundet Fifa.

Förutom mutanklagelser har människorättsorganisationen Amnesty larmat för hur gästarbetare behandlats som slavar.

”Det har varit en ögonöppnare”

Men det finns en annan sida av myntet. I alla fall om du frågar Kim Källström, den före detta mittfältaren med 131 landskamper för Sverige på cv:t, som menar att man inte helt kan lita på bilden som media ger över Qatar.

– Jag tror att man i Sverige har en bild av Qatar som vi har fått genom medierna, men det är viktigt att besöka ett land och skapa en egen uppfattning. Qatar har förbättringsområden, men de arbetar väldigt hårt med det. Folk kanske är skeptiska men jag hade en bra tid här och det har varit en ögonöppnare, ibland ska man inte tro på allting man läser i medierna, säger Källström i en intervju med SC, en av arrangörerna till VM.

Källström säger vidare att ”det är viktigt att ta VM till nya länder” och att närheten till arenorna är positivt för lagen och fansen som därmed slipper långa resor.

Källströms uttalande kritiserades på sociala medier, och han valde senare att nyansera det han uttryckte.

– Jag har också läst om hur läget är i Qatar och att de har problem med mänskliga rättigheter. Men när jag var där nere och träffade folk från ambassaden och ILO (internationella arbetsorganisationen) som är tillsatta av FN kände man kanske inte var exakt så som den beskrevs i Sverige, säger han till SVT Sport.

– Utan att de är under förbättring och förändring och försöker adressera de här frågorna. Det är egentligen det jag meande, men det fattar jag också att det är otroligt klantigt uttryckt, fortsätter Källström.

”Källströms uttalanden är skadliga”

Johan Lindholm, ordförande på fackförbundet Byggnads, har vid flera tillfällen varit på plats i Qatar för att få en uppfattning om gästarbetarnas villkor.

Han är inte nöjd med hur Källström beskriver landet.

– Det har dött över 1000 personer vid VM-byggena i Qatar. Källströms uttalanden är skadliga för vårt jobb med att förbättra arbetarnas villkor. Istället för att sprida fasaden som Qatar vill måla upp borde Källström följa med oss och träffa migrantarbetarna. Det hade förhoppningsvis gett honom en bättre verklighetsuppfattning och fått honom att tänka om, säger Lindholm till Expressen.

© TVmatchen.nu – Sport på TV

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro