ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kameror i skolorna minskar skadegörelsen

Andreas Jelvefors · 12 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

SKOLKAMEROR På tre av de fem Malmöskolor som hittills fått kameror installerade har skadegörelsen minskat betydligt. På två skolor är kostnaderna oförändrade.

Mest nytta tycks kameror göra på Stenkulaskolan. Skadegörelsen där har kostat i genomsnitt 700 000 kronor om året. I början av 2005 gav länsstyrelsen klartecken till att installera kameror och i juni samma år var de på plats. Och sedan dess har vandalerna nästan helt försvunnit. Första halvåret i år har skadegörelsen kostat 10 000 kronor att reparera. – Det är väldigt glädjande. Nu ser vi verkligen effekten av kameraövervakningen. säger Anders Hultgren, chef för Stadsfastigheter.

Även på Apelgårdsskolan är övervakningen lyckosam. Före installationen i juni 2005 varierade kostnaderna för skadegörelse mellan 55 000 och 235 000 kronor per år. För första halvåret i år var kostnaderna nere i 8 000 kronor. Minst en gång i veckan upptäcker larmcentralen misstänkt brottsliga aktiviteter på övervakningsskärmarna som bevakar Malmös skolor. Då skickas väktare eller polis till platsen. – Våra operatörer har också flera gånger sett anlagda bränder på skärmen och slagit larm innan skollarmet hunnit gå, säger Eva Jonson, på Malmö stads larmcentral.

Trots att årets nota för glaskrossning på skolor blivit lägre i Malmö, ökade ändå kostnaderna för skadegörelse totalt. – Branden på Hermodsdalsskolan i början av detta år har dragit upp kostnaderna avsevärt. Reparationerna kommer sluta på 10 miljoner. Branden på Södertorps förskola kommer att kosta 5 miljoner, säger Anders Hultgren.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro