ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kameror stoppade skadegörelsen

Fabian Bengtsson · 11 Okt 2011
Uppdaterad 11 Okt 2011
Vättnedalsskolans rektor Helena Kollberg tycker att problemen med inbrott minskat.

Vättnedalsskolans rektor Helena Kollberg tycker att problemen med inbrott minskat. Foto: Christina Blom


Vättnedalsskolan har fått stopp på skadegörelse och inbrott genom kameror. Nästan var fjärde Göteborgsskola kan övervaka i dag. Här är skolorna med flest kameror.

klar

Artikellänk är kopierad

Jag tycker att det är bra med kameror för jag tror att det minskar brottsligheten och det är inga krossade rutor längre, säger Deniz Ilter, som är 12 år och går i 6:an på Vättnedalsskolan.
Jag tycker att det är bra med kameror för jag tror att det minskar brottsligheten och det är inga krossade rutor längre, säger Deniz Ilter, som är 12 år och går i 6:an på Vättnedalsskolan.Foto: Christina Blom

Vättnedalsskolan i Tynnered hade i flera år haft problem med skadegörelse och inbrott. I mars fick de nog och monterade upp övervakningskameror. Genast märkte man att det hjälpte. – Vi har inte alls samma problem med inbrott längre. Det har blivit mycket bättre och vi hoppas att det fortsätter så, säger Vättnedalsskolans rektor Helena Kollberg. Metro kunde i går rapportera att skador och inbrott på Göteborgs skolor kostar skattebetalarna mångmiljonbelopp varje år. Samtidigt ökar hela tiden antalet tillstånd att kameraövervaka skolor. Kamerorna som Vättnedalsskolan använder är monterade på skolans fasader. – Vi är inte glada för att kamerorna behövs och vi vill inte ha några inomhus för då har det gått för långt, säger Helena Kollberg. I dag har 32 av Göteborgs 141 kommunala grundskolor länsstyrelsens tillstånd att kameraövervaka sina lokaler. – För att få vårt tillstånd måste man visa att det finns en risk för brott eller skadegörelse. Vi mäter behovet mot det integritetsintrång som kamerorna innebär, säger Ingemar Sunnerdahl på länsstyrelsen. När Metro ringer runt uppger många stadsdelar att skadegörelsen på deras skolor minskat då kameror satts upp. Enligt länsstyrelsen väljer många skolor också att montera värmekameror som inte kräver deras tillstånd. Anledningen är att värmekameror bara känner av rörelser men inte fångar bilder där individer kan identifieras. Vättnedalsskolan drabbades natten den 24 augusti av det första inbrottet sedan de satte upp kamerorna. – Tack vare kamerorna är det nu en betydligt större chans att brottet klaras upp, säger Helena Kollberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Fabian Bengtsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro