ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kamp om dagisplatser

Katarina Arnstad Elmblad · 13 Jan 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

BABYBOOM. Olof, bara några dagar gammal och hans nyfödda, ännu namnlösa, kompis kommer att få slåss med sina jämnåriga för att få dagisplats när den dagen kommer.Rekordmånga födslar i en stad där det redan nu är ont om dagisplatser.

••Hur ska du lösa det, Lotta Edholm (fp), skolborgarråd?– Det finns redan en beredskap eftersom vi haft en babyboom under de senaste fyra fem åren, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (fp).De nyblivna föräldrarna Tobias och Stina Eklund från Hammarby sjöstad, med nyfödde sonen Olof i famnen, är inte lika optimistiska.– Det är klart att man känner en oro, vi har hört av kompisar att det är svårt att få plats, säger Tobias Eklund.Men Stina Eklund tror ändå att det kommer att ordna sig på något vis.– Om man inte har mer föräldrapenning att ta ut så får man väl ta en tillfällig plats så länge, säger hon.

I många stadsdelsförvaltningar går man redan på knäna för att klara av barnomsorgsgarantin.I barntäta Katarina-Sofia har man under flera år byggt ut barnomsorgen men Agneta Larsson, utvecklingsansvarig i stadsdelsförvaltningen, sticker inte under stol med att hon känner en viss oro för framtiden i och med rekordfödslarna 2006.– Vi ser nu över var det finns mer mark och lokaler. Hittills har vi klarat garantin med nöd och näppe. Karl Thorson och Anna Molén från Farsta har precis fått en son som ännu är namnlös.– Vi har inte börjat fundera på barnomsorg ännu. Det är klart att man känner en viss oro men utgångspunkten är att det kommer att ordna sig, säger Karl Thorson.

Skolborgarrådet tycker att föräldrar som inte får dagisplats inom garantitiden ska kunna kräva skadestånd från kommunen.Beloppet ska motsvara den summa som kommunen skulle satsat om man ordnat fram en plats. Förslaget ska  utredas under våren.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Arnstad Elmblad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro