ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kampanj på nätet för att gå och rösta i kyrkovalet

Josefin Svenberg · 12 Sep 2013
Uppdaterad 13 Sep 2013

Inför kyrkovalet på söndag kan det traditionellt låga valdeltagandet få sig en skjuts från oväntat håll. På Instagram och Facebook propagerar unga för att rösta – främst för att motverka främlingsfientlighet.

klar

Artikellänk är kopierad

Cesar Vargas Iglesias, förste ombudsman för SSU i Stockholm.
Cesar Vargas Iglesias, förste ombudsman för SSU i Stockholm.Foto: Urban Brådhe

I de senaste två kyrkovalen har omkring 12 procent av de röstberättigade deltagit. Bland yngre har valdeltagandet varit i princip obefintligt.

Men inför valet på söndag har kyrkovalet fått stor uppmärksamhet i sociala medier, främst genom unga som uppmanar sina vänner att rösta för att motverka främlingsfientlighet.

– Det kan leda till ett högre valdeltagande i kyrko­valet i år. Men för att nå riktigt stort tror jag att man måste jobba med mer organiserade kampanjer, men det är definitivt en signal om att någonting är på gång, säger Brit Stakson, mediestrateg och expert på sociala medier.

– Just nu syns starka tendenser till att vi använder nätet för att synliggöra att vi inte köper ett samhälle som är främlingsfientligt. Det har vi sett massor av olika initiativ till.

Ett av dessa initiativ är kampanjen #enlitengrej som SSU i Stockholms län drog i gång i måndags. Flera kända personer har hakat på, bland andra Henrik Schyffert och El Perro Del Mar.

– Mycket positivt har hänt med kyrkan genom åren. Men nu finns intoleranta och främlingsfientliga krafter i samhället som vill dra tillbaka kyrkan mot det konservativa hållet, säger Cesar Vargas Iglesias, 1:e ombudsman för SSU i Stockholm.

Men alla är inte lika övertygade om att Sverigedemokraternas kyrkopolitiska makt är så pass stor.

Statsvetaren och Timbromedarbetaren Andreas Johansson Heinö skrev ett inlägg på SVT Debatt i veckan, där han menade att det är mediebevakningen som ger en felaktig bild av SD:s nuvarande inflytande i kyrkopolitiken. 

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro