ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kampanjen #skitikön: Ingen ska behöva välja mellan herr- och damtoan

Metro · 10 Mar 2015
Uppdaterad 10 Mar 2015

Foto: Kristina Wicksell/Alexander Lorentzon/Marlene Bergmark


klar

Artikellänk är kopierad

Många transpersoner blir utstirrade eller utskällda när de väljer "fel" toalett. Om vi inte hade könsuppdelade toaletter skulle vi slippa det här problemet. Därför borde vi införa sitt- och ståtoaletter för alla, oavsett kön, skriver sex debattörer.

Samhället bygger på normer och idéer om att det går att dela upp alla människor i två kön och att det går att hålla koll på vem som tillhör vilket av dem. För vissa fungerar det bra och utan någon som helst friktion men för andra får det stora konsekvenser i vardagen. Det kan handla om att en inte känner sig hemma i någon av kategorierna av olika anledningar på grund av ens egen könsidentitet och/eller könsuttryck.

Konsekvensen av att ta ”fel” toalett där de är uppdelade i herr- och damtoaletter kan vara allt ifrån att bli utstirrad till att bli utskälld, utkastad eller värre. Du själv är den enda som har rätten att bestämma hur du identifierar dig i förhållande till kön. Därför har jämställdhetsstiftelsen Crossing Boarders och RFSL Ungdom tagit initiativ till kampanjen skitikön.nu. Kampanjen släpptes i söndags tillsammans med klistermärken där det står "Sitt-toalett för alla oavsett kön" och "Stå-toalett för alla oavsett kön" som profiler och verksamheter har satt upp på könade toaletter.

För en del är kön viktigt, och för andra är det inte alls viktigt. Men när vi tvingas välja något vi mår dåligt av, eller något vi vet kommer leda till att vi får utstå hot och hat så blir kön väldigt viktigt. Det är viktigt att alla ska kunna gå på toaletten utan att vara rädda eller må dåligt. Därför är kampanjen Skit i kön viktig: för att publika rum inte ska vara könade och exkludera människor.

Kampanjen har bland annat samlat in berättelser från personer som beskriver sina upplevelser av dagens binära könsuppdelning av toaletter som finns att läsa på www.skitikön.nu. Stasia Michael delade kampanjen med texten “När jag var 14 år gammal sa min skola till mig att gå på handikapptoaletten för att inte ställa till med problem för de andra eleverna, då de kunde känna sig obekväma med att jag som transkvinna gick på tjejtoaletten”.

Det smärtar att få höra att en har hamnat fel, det smärtar att känna sig felplacerad när en tvingas gå på en toalett där en inte vill vara och det smärtar att inte ens kunna gå på publika toaletter. Om vi inte hade könsuppdelade toaletter skulle vi slippa det här problemet.

Det finns så mycket normer i samhället som den som är normföljare aldrig tänker på. Är du däremot normbrytare ser du dessa diskriminerande normer och strukturer överallt. Med denna kampanj försöker vi på ett lösningsfokuserat sätt belysa detta så att allmänheten börjar tänka till, och för att de som har makt att förändra detta ska ta ansvar. Vi fokuserar på funktion istället för person och föreslår en första åtgärd med att införa sitt och stå-toaletter för alla oavsett kön.

Vår kampanj är inte heltäckande då vårt fokus är på trans- och intersexpersoners situation. Vi välkomnar fler förslag kopplade till tillgänglighet och trygghet vid användning av publika toaletter. Syftet är att skapa en offentlig debatt, många röster med olika kompetenser. Vi hoppas att du vill vara med!

Yolanda Bohm

Talesperson samt ledamot i RFSL Ungdoms förbundsstyrelse

Gisela Janis

Förbundsordförande, RFSL Ungdom

Leo Andrea Nordwall

Projektledare Diskrimineringskartan

Frida Hasselblad

Vd Crossing Boarders

Ida Östensson

Grundare och ordförande Crossing Boarders

Caroline Carneros

Praktikant Crossing Boarders

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro