ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kan dröja ett år innan fällning av träden fortsätter

Moa Kärnstrand · 25 Okt 2012
Uppdaterad 25 Okt 2012
Kan dröja ett år innan fällning av träden fortsätter

Kan dröja ett år innan fällning av träden fortsätter


Nu står det klart: Det dröjer troligen ända till nästa höst innan nedtagningen av träden på Vasagatan och Linnégatan fortsätter. Aktivisterna är nöjda: Men vi kommer inte att korka upp champagnen ännu.”

klar

Artikellänk är kopierad

Första dygnet efter att Facebookgruppen startats hade den nära tusen medlemmar. I dag är de över 3 500 personer – efter drygt en vecka. En uppslutning likt den som blivit mot fällningen av lindarna på Vasagatan hade aktivisterna själva aldrig förväntat sig.

– När jag först såg att de börjat fälla gick jag hem och reagerade på Facebook, men utan att få så mycket respons, säger Li Östlund, den som startade gruppen.

Hon hittade dock sin före detta granne Lotta Lundberg och gruppen drogs i gång. Men först efter två dygn reagerade människor.

– Det var inte klokt, det pep i mobilen hela tiden pling, pling, pling.

Plingen var nya medlemmar. Även via Instagram samlade man medlemmar.

Utmaningen har också varit att få folk att hålla en trevlig ton i den eldiga diskussionen.

– Folk är så himla engagerade att det ibland kan gå hett till. Motståndare skriver ju också i gruppen och de måste ju också få komma till tals, säger Lotta Lundberg.

I går meddelade kommunen att det förmodligen inte kommer att bli någon fortsättning på trädfällningen förrän om ett år.

– Vi hinner inte ta emot några träd under hösten nu, på vare sig Vasagatan eller Linnégatan, säger Lena Jakobsson, ansvarig på park- och naturförvaltningen.

På vårsäsongen tycker man inte att det fungerar att planera träd, vilket gör att det inte kommer att ske något utbyte av träd förrän tidigast nästa höst.

– Det är möjligt, men det är inte beslutat.

Aktivisternas plan är nu att stoppa utbytet av träden på de båda gatorna mer permanent. 

– Vi kanske köper en champagne, men vi kommer inte att korka upp den ännu, säger Li Östlund.

Gruppen riktar skarp kritik mot kommunen och menar att man inte utrett tillräckligt innan man beslutat om nedsågningen, varken vad gäller Vasagatan eller Linnégatan. 

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro