ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kan du alla märkena jordbruksministern?

Carl Cato · 23 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Den nya EU-märkningen.
Den nya EU-märkningen.

Från januari nästa år blir det nya BIO-märket ett måste på all ekologisk mat inom EU. Men finns det inte miljömärken så det räcker? Metro testade hur många jordbruksministern känner igen.På onsdagen presenterade EU en ny logotyp som ska sitta på all ekologisk mat inom unionen. Tanken är att företag som säljer ekologisk mat ska kunna exportera sina varor till andra EU-länder utan att behöva söka tillstånd från utländska organisationer.

I Sverige finns redan en djungel av olika miljö- och kvalitetsmärkningar. Men miljöminister Eskil Erland ser inget problem i att ha många olika miljömärken i affärerna.– Det ena utesluter inte det andra. Ett märke kan vara till för den som tycker det är viktigt med närproducerad mat, ett annat för den som vill ha ekologiskt och ett tredje för den som vill ha rättvisemärkt, säger han.

Men hur lätt är det att hålla reda vilket märke som betyder vad? Metro tog med sig nio vanliga symboler till jordbruksdepartementet och testade ministern.

De vanligaste som Kravmärket, Svenskt sigill, Nyckelhålet och Svanmärket klarade Eskil Erlandsson galant. Men sen blev det svårare. På EU:s motsvarighet till Svanmärket och det internationella rättvisemärket gick han bet.

Är det inte bättre att rensa upp bland symbolerna än att skaffa ännu fler?– Nej. Det här kommer att göra det enklare för alla som vill ha ekologisk mat. Nu har vi lyckats enas om en symbol för hela Europa, säger Eskil Erlandsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Cato
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro