ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kan en robot ta hand om ditt barn på framtidens förskola?

Aron Andersson · 6 Jun 2017
Uppdaterad 6 Jun 2017

Foto: All over press / Alamy


Nu får barnens leksaker artificiell intelligens. Men vad händer när de blir smarta nog att bli lekkamrater?

klar

Artikellänk är kopierad

Barnens leksaker blir mer avancerade för varje dag. Och snart har artificiell intelligens etablerat sig på riktigt. Men hur påverkas leken av att leksakerna kan tänka själva?

– Jag tror inte att barn någonsin kommer att sitta passivt och låta en robot leka åt dem, på samma sätt som datorer i skolan inte inneburit att lärare inte behövs, säger Elza Dunkels, internetforskare.

LÄS MER: Kolla om du ersätts av en robot

Metro har testat roboten Anki Cozmo, som börjar säljas i Sverige till hösten. Den fungerar inte bara som leksak, utan simulerar känslor, och blir arg när den förlorar i en lek. Än så länge är det ganska enkla funktioner, men med Cozmo är inte den enda liknande satsningen, och med tiden kommer den här typen av robotar bara att bli mer avancerade.

– Det är något som verkligen kommer bli väldigt stort i och med att det blir billigare att tillverka. Jag ser inte vad som skulle vara hindret. Så fort det kommer något som är roligt så vill folk ha det.

Att robotar utför arbetsuppgifter som tidigare sköttes av människor sker på allt fler håll i samhället. Det finns siffror som säger att 50 procent av jobben kommer att skötas av robotar om 20 år.

LÄS MER: Här är robotarna som ska ta över vården

Men kan verkligen robotleksakerna bli så avancerade att de även tar över inom barnomsorgen? Kanske är det inte en orimlig tanke, menar Elza Dunkels, eftersom en robot till exempel aldrig skulle tröttna på ett barn som tjatar.

– Om man tittar på hur barnomsorg ser ut i dag, med nedskärningar på många ställen, så skulle det säkert vara jättebra att ha robotar som avlastar. Vuxna kan tappa tålamodet till slut när ett barn vill göra något 30 gånger på rad. Det hörs lite på rösten att vuxna tröttnar, men en robot kommer svara lika glatt ändå.

LÄS MER: Så många människors arbete skulle kunna ersättas med robotar

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro