ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kan en tratt göra elen effektivare?

metro · 7 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Ny teknikfråga besvaras varje vecka

klar

Artikellänk är kopierad

– Insekter sover inte. De har ett enklare nervsystem som inte har något som motsvara vårt sömnstadium. De behöver däremot inaktiva perioder där de gömmer sig och sitter still. Det stämmer att flugor inte har ögon-lock, men det är alltså inte därför de inte kan sova, RASMUS HOVMÖLLER, forskare på Naturhistoriska riksmuséet, enheten för entomologi.•• Varför använder sig internetleverantörerna av megabit när de säger hur fort det går, och inte av megabyte, så att man förstår?– Megabit används av oss och andra internetoperatörer för att ange bredbandshastighet, megabyte används inom datorvärlden för att ange hur stor plats en fil tar. Men egentligen mäter de två samma sak – en megabyte utgörs av åtta megabit, säger TERJE ANDREASSEN, chef för kundservice på Bredbandsbolaget, säger TERJE ANDREASSEN, chef för kundservice på Bredbandsbolaget.

•• Hur stor tv måste man ha för att ha nytta av hd-tv?– Det handlar bara om hur nära du sitter. Tv-sändningar i HD görs i 720p vilket ger en bättre upplösning än vad ögat har på fyra gånger bildhöjden. Det betyder att om du har soffan två meter från tv:n kan du ha en tv som är en halv meter hög. Framför den gamla kluns-tv:n sitter vi i regel på ett avstånd minst sex gånger bildhöjden, annars blir den suddig, säger ARILD JÄGERSKOG, universitetsadjukt i medieteknik, KTH.•• Är det sant att lågenergilampor förstör elen?– Ja, i Sverige har vi växelspänning som växlar 50 gångeri sekunden. Lågenergilampor och andra elektroniska saker som till exempel datorer skickar tillbaka strömpulser med 100 svängningar per sekund till elnätet. Det är inget problem om man bara har några lampor, men i till exempel ett varuhus med tusentals lampor blir elströmmen så förorenad av de snabba svängningarna att det kan bli för varmt och brandrisk i vissa elgrejer och ledningar. Elnätet var från början inte konstruerat för denna typ av elbelastning, säger JOHN ÅKERLUND, elkvalitetskonsult.•• Varför är det så dålig ljud-kvalitet i mobiltelefoner?– Dels för att bandbredden för själva samtalet inte har ökat, dels för att samtalet samplas i 8 kHz, vilket gör att det inte kan innehålla frekvenser över 4 kHz. Det är precis där skillnaden mellan ljuden F och S ligger, och det är därför det kan vara svårt att höra skillnad på de ljuden i vissa telefoner, säger MATTIAS HOLM, PR-ansvarig Sony Ericsson Norden.•• Kan magnetfältet från en mobiltelefon kan skada magnetremsan på betalkort?– Nej, det går faktiskt inte hur man än vrider och vänder på det. Det krävs ett relativt kraftigt magnetfält för att avmagnetisera magnetremsan i kortet. Mobiltelefonen skapar i  stället elektromagnetiskt fält som är för svagt för att kunna orsaka en avmagnetisering. Om du däremot kommer nära en permanentmagnet, som till exempel en kylskåpsmagnet eller en högtalarmagnet skulle du kunna avmagnetisera kortet, säger GÖRAN ENGDAHL, professor i elektroteknisk konstruktion på KTH.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro