ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kan kosta miljoner att riva vindkraftverk

Thomas Lövgren · 3 Feb 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Notan för att riva ett vindkraftverk varierar kraftigt. Mellan 50 000 och 1,5 miljoner kronor har varit aktuellt när länsstyrelser beslutat om bygglov.

Anledningen till de stora skillnaderna är att det inte finns fastställda rivnings- och återvinningsriktlinjer för vindkraftverk. Weronica Andersson på Energimyndigheten arbetar just nu med en rapport där målet är att fastställa en nationell säkerhetskostnad för vindkraftverk.  – Det är uppenbart att behovet är stort, eftersom kostnaderna har varierat så mycket. Det är ett problem om det är olika kostnader beroende på var i landet verket byggs, säger Weronica Andersson.

Svårigheten med att bestämma rivningskostnaderna är att varje vindkraftverk räknas som en unik etablering. Grundfundamentet, platsen, storleken på verket och materialet är variabler som måste tas med i beräkningen.  – I dag är det helt omöjligt att svara på hur mycket ett enskilt vindkraftverk kostar att riva eller återvinna. Man vet inte ens vilket material man kommer att använda om fem år, säger Weronica Andersson.

Samtidigt är det viktigt att inte ställa för höga krav. I en utredning som Energimyndigheten har beställt rekommenderar man att nedmonteringskostnaden per vindkraftverk motsvarar 2 procent av byggnadskostnaden.

Myndigheterna som ger bygglov för vindkraftverk använder sig i dag av miljöbalken för att bestämma säkerhetskostnaden, men summan bestäms av varje enskild myndighet och varierar därför kraftigt mellan län.

klar

Artikellänk är kopierad

Thomas Lövgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro