ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kan man äta rött fläskkött? Jonas Cramby svarar

Jonas Cramby · 22 Dec 2016
Uppdaterad 13 Mar 2017

Kan man äta rött fläskkött? Vad är det för skillnad på palt och kroppkakor? Jonas Cramby svarar på läsarnas frågor.

klar

Artikellänk är kopierad

Hej Jonas! Jag har alltid fått lära mig att fläskkött måste genomstekas för att den som äter det inte ska riskera att bli magsjuk. Men när jag var ute och käkade på lokal för några år sedan (en av de där distanslösa syltorna i centrala Stockholm som specialiserar sig på kött) så fick jag frågan om jag ville ha min fläskbit ”medium rare”. När jag ifrågasatte denna i min mening mycket märkliga frågeställning så stod kyparen på sig. Hen yrade något om att det minnsan går bra att fläskköttet är lite rosa så länge det är svenskt. Vad är det egentligen som gäller? 

Jerka4ever

– Om du går på en bra köttkrog och de föreslår att du ska äta din fläskkotlett lite rosa tycker jag att du lugnt kan göra det. Det är trots allt godare, de är proffs och de gamla reglerna om att fläskkött måste köras helt torrt gäller inte längre. Allt svenskt griskött ska vara salmonellafritt och alla slaktade grisar testas för trikiner. Dock kan det finnas bakterier på utsidan av köttet, så lagar du fläsk hemma eller kommit över något billigt fulfläsk ska du kanske du ska vara lite mer försiktig.

Vad är skillnaden mellan grana padano och parmesanost och vad ska jag välja? För mig smakar de likadant trots att folk verkar se ner på grana padano.

/Ostälskaren

– Grana Padano är en ursprungsskyddad ost liknande parmesan men är mindre salt och smakrik. Perfekt när du inte vill att osten ska ta över för mycket i till exempel en mild risotto. Att det bara skulle vara en billigare kopia av parmesan stämmer alltså inte, även om området där den får produceras är mycket större vilket så klart påverkar priset.

Där jag kommer ifrån äter vi palt. Med tiden har jag dock förstått att folk äter den paltliknande maträtten kroppkakor. Min första fråga är vilken form du föredrar? Min andra fråga är vad som är skillnaden? Min tredje fråga är vilka tillbehör som är godast till?

/Det heter palt

– Du har rätt, det hette faktiskt palt i hela landet till nån gång på 1800-talet då namnet av någon anledning ändrades till det lite sexigare ”kroppkakor” på vissa håll. Att svara på vad skillnaden mellan palt och kroppkaka är dock lite knepigare. Som all annan husmanskost finns det lika många recept som matlagare och även om en definition sägs vara att palt görs på rå potatis och kroppkakor på kokt potatis så finns båda varianter på till exempel Öland. Själv gillar jag rätten vare sig man kallar den palt, kroppkaka eller raspeballe (som i Norge) och vill helst äta den med lingon och skirat smör.

Jag gillar att steka en tjock bit nötkött, till exempel entrecote eller oxfilé, i en stekpanna med smör och gillar när det är lite blodigt i mitten på köttbiten. Men jag tycker att det är svårt att få ytan på köttbiten att inte se för bränd ut och svårt att veta när den är klar utan att skära i den. Finns det något knep?

/Oxfilén 

– Om du steker en tjockare bit nötkött så är det alltid en bra idé att låta köttet gå klart i ugnen. Ställ ugnen på hundra grader, salta det helst rumstempererad köttet och stek det sedan så att det får en fin yta. Olja tål högre temperaturer men smör ger bättre smak. Man kan blanda om man vill. Låt köttet sedan gå färdigt i ugnen till innertemperaturen är 52 – 55 grader för medium, vilket det låter som om du gillar. Hugg in. Har du ingen termometer får du gå på känsla genom att peta på köttet och känna hur mjukt det känns. Det tar dock ett par gånger att utveckla fingertoppskänslan så det kanske blir billigare att investera i en termometer direkt ändå?

Jag är sjukt trött på folk som pratar om restauranger hela tiden. Mötet över en bit mat hamnar i skymundan för allt snack om coola och hippa matställen. Är det mig det är fel på eller? Jag menar hur stor kan själva krogupplevelsen vara jämfört med sällskapet liksom?

Med vänlig hälsning, Noora

– Självklart är det inget fel på dig Noora. Men samtidigt är det väl inget fel på alla som är intresserade av krogkultur heller? För även om jag håller med om att det viktigaste med en måltid är sällskapet så är det ju trevligare att sitta på ett ställe där man känner sig hemma och maten smakar gott. Vilken krog man går på är så klart också en identitetsmarkör lika mycket som vilka kläder du har, musik du lyssnar på eller åsikter du ventilerar på Facebook. Men det ser jag egentligen inte som ett problem, bara som något väldigt mänskligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro