ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kan man tävla i att klä ut sig? Så blev cosplay ett världsfenomen

Valerie Kaspersen · 21 Sep 2018
Uppdaterad 21 Sep 2018
Många fann sina bästa vänner när de började med cosplay.

Många fann sina bästa vänner när de började med cosplay. Foto: Gustav Gräll


Du har säkert själv klätt ut dig någon gång. Kanske till en favoritkaraktär från en serie under Halloween? Eller som barn när du var på kalas? För många utvecklades intresset för att klä ut sig till något mer.

klar

Artikellänk är kopierad

I ett rum på Kistamässan i Stockholm ligger smink, synålar, lim och peruker huller om buller. Det finns inte många centimetrar i rummet att röra sig på. Någon fixar det absolut sista på kostymen och en annan mimar tyst för sig själv.

Stämningen är spänd, men samtidigt ovanligt avslappnad. Det är inte långt kvar nu tills de tre paren ska inta scenen och göra upp om platsen som representanter för Sverige under World cosplay summit i Nagoya, Japan, 2019.

Olivia Pontén är en av dem som drömmer om just det. Hon tävlar tillsammans med sin flickvän Mie Roesgaard.

– Det är mitt närmsta mål, säger Olivia med bestämd röst och knyter nävarna.

Foto: Gustav Gräll
Foto: Gustav Gräll

Mer än en lek

Själva ordet ”cosplay” kommer från ”costume” och ”play”. Men det är mer än bara en lek. Under bara några år har fenomenet tagit Sverige med storm och i dag anordnas evenemang, tävlingar och mötesplatser för likasinnade i hela landet.

För många började intresset tidigt. Några fick upp ögonen för cosplay i samband med att de såg japanska tecknade serier, så kallad animes, som ”Sailor Moon” och ”Pokémon” som barn.

– Jag gillade ”Sailor Moon” när jag var liten. Sedan återupptäckte jag anime när jag var lite äldre. Sen så bara snöbollade det därifrån, säger Olivia.

Mie fyller i:

– Ja, för mig är det typ samma. Jag blev ett väldigt stort fan av ”Final Fantasy tio”. Jag letade efter bakgrundsbilder till min dator och så kom alla dessa människor upp utklädda till figurerna, säger Mie.

quotation startDet är ett sätt att träffa människor påquotation end

En gemenskap

Sedan dess har cosplay expanderat och inkluderar nu all typ av populärkultur. I Sverige är scenen fortfarande relativt liten, om man jämför med andra delar av världen. Men det är här många funnit sin plats, sina vänner och partners.

– För mig så var det communityn som fick mig att stanna. Första gången jag hade kostym på mig under ett event träffade jag personer jag inte kände och sen var vi bästa kompisar. Vi hade bara varit tillsammans en helg och cosplayat karaktärer från samma serie. Några av de människorna har jag känt i flera år nu. Det är ett sätt att träffa människor på. Som om man går på fotboll typ, säger Mie.

Fick hederspris

Trots att omklädningsrummet är fullt av människor är det kallt. Men det är ingen som klagar. Många av kostymerna och perukerna är otroligt varma att ha på sig. Och eftersom få av deltagarna fått mer än två timmars sömn det senaste dygnet är det nog dessutom lika bra att det är kyligt. Det piggar upp.

LÄS MER
Cosplay ger figurerna liv

Att tävla är inget måste om du vill syssla med cosplay, men det hör ändå till kulturen.

Olivia har tävlat sedan hon var tretton år och fick ett hederspris första gången hon stod på scenen.

– Jag hade tittat på videos från tyska konvent och där var de väldigt seriösa och gjorde musikalnummer och det var väldigt dramatiskt. Verkligen teaterproduktioner. Det hade inte kommit så långt i Sverige än. ”Humor” är nog det snällaste jag kan säga om vad vi höll på med då. Det visste inte jag, så jag gick upp och sjöng. Det var bara jag som gjorde det. Jag fick ett hederspris för det. Domarna tyckte att det var annorlunda, så då fick jag en hel låda med godis med mig hem.

quotation startDet är lite som att du ska upp i din första fotbollsturnering och så ska du spela mot Zlatanquotation end

Nivån är högre

Mycket har förändrats. Tävlingsnivån är en helt annan nu. De som var med under uppstarten är vuxna och har andra förutsättningar än nybörjarna.

– Det är svårare att komma in i det nu. I Danmark är det väldigt tävlingsinriktat. Folk går all in för sina dräkter. Man ska ha LED-lampor, vingar som slår ut och sådant. Det var ju aldrig ett problem för oss. Men nu är vi vuxna och har jobb, så vi har en helt annan ekonomi att börja med, säger Mie.

– Det är lite som att du ska upp i din första fotbollsturnering och så ska du spela mot Zlatan. Så det är inte det att du inte får, men det kan vara lite skrämmande, säger Olivia.

En lång process

Det har gått några år sedan första gången Mie och Olivia stod på scen. Cosplay förde dem samman. I dag är de ett par och tävlar tillsammans som Lady Oscar och André från kultklassikern Rose of Versailles, en manga från 80-talet.

– Vi bor ihop. Så vi kan träna, synka och få hjälp av varandra. Det kan vara väldigt svårt eftersom många i cosplaycommunityn har vänner som bor långt ifrån dem och bara träffas på event, säger Olivia.

Att skapa sin dräkt tar både tid och kostar pengar. Vissa kan lägga flera hundra timmar för att få till den perfekta kostymen.

– Min process börjar med research. Jag börjar inte förrän jag har undersökt allt, så jag vet precis hur alla mina delar ska göras. Sen, när jag har allt, kan jag bara köra non-stop, säger Mie.

Hårda regler

Ska du tävla med din dräkt så kommer den att bedömas av en jury, för att se om den håller måttet. Om du dessutom ska tävla i WCS krävs det att du gjort din dräkt själv och att karaktären kommer från japansk manga, anime eller tv-spel. Du måste även framföra en kort scen och där bedöms ditt framträdande.

– Dräkten ska vara trogen sitt referensmaterial, materialen ska vara välvalda och de ska funka för det framträdandet du har gjort. Framträdandet ska också vara trovärdigt. Det ska kännas som att din karaktär skulle agerat så, säger Anne Arvidsson, en av förra årets vinnare och även en av jurymedlemmarna i dag.

– Vi i Sverige är generellt väldigt duktiga när det gäller hantverk. Men i Japan väger ofta framförandet mer. Oftast tas de stora priserna hem av de som har väldigt flashiga scener, säger Linn Eriksson, som varit domare i Japan för WCS i tre år.

Mie pillar bort ett litet svart ludd som har fastnat på Olivias byxor. Allting måste vara perfekt. Detaljer kan avgöra om man kniper hem vinsten eller förlorar den.

– Det är dags, säger en av samordnarna. En sista koll så att allting är med och sitter rätt. Det är nu det gäller.

Drömmen om Japan

Besökare från årets Comic con, som pågår samtidigt i Kistamässan, strömmar in i lokalen och försöker ta de bästa platserna för att se showen. Längst fram sitter Linn, Elvina och Anne, redo att ta ett beslut om vem som ska få äran att representera Sverige.

Alla de timmarna som lagts på planering, skapande och övande är över på 2,5 minuter och de tre paren kallas upp på scen. Juryn har bestämt sig.

Olivia och Mies händer är hårt sammanflätade. Alla deltagarna verkar ha glömt hur man andas.

– Det var inte ett lätt val, men vi tycker att det här paret hade lagt otroligt mycket tanke på detaljer. Det var ett tankesätt om hur de här karaktärerna faktiskt fungerar och hur serien är uppbyggd. Vi var väldigt imponerade av de olika teknikerna som har använts. Det var mycket variation. Så vi vill ge platsen i WCS år 2019 till – kan vi få en trumvirvel?

Golvet börjar vibrera av alla fötter som stampar i takt. Pulsen höjs och adrenalinet flödar ända ut i fingertopparna. Det är nu det gäller. Två personer kommer få det svart på vitt.

– Olivia och Mie!

Applåderna dånar och Mie sjunker ihop på golvet. Olivia skakar. Resan till Nagoya, tio dagarseventet och chansen att få representera Sverige bland världens främsta cosplayare. Det är inte bara en dröm längre.

pil
Faktaruta: Så tävlar du i cosplay

Om du ska tävla i cosplay finns det regler du måste förhålla dig till. Dessa är lite olika beroende på om du ska tävla internationellt eller nationellt.

Det går att tävla ensam, i par och i grupp.

Framträdandet måste vara mellan en och en halv och tre minuter långt.

Du måste ha skapat din dräkt själv. Modifierade plagg tillåts inte. Skor, strumpbyxor, underkläder och peruker är undantagna från denna regel.

Det är inte tillåtet att tävla med originella karaktärer.

Tävlar du internationellt är endast karaktärer från japansk manga, anime eller spel tillåtna.

Innan själva tävlingen måste du gå igenom en förbedömning där juryn kollar närmare på din dräkt.

Källa: Källa: Comic con

pil
Faktaruta: Det här är World cosplay summit

World cosplay summit startades 2003 och hålls i Nagoya, Japan varje år under tio dagar i slutet av juli och början på augusti.

Det är en internationell tävling där totalt 36 länder tävlar mot varandra. För att få tävla i WCS måste landet ha kvalat in.

Tävlande måste ha förberett tre dräkter. En tävlingsdräkt, en paraddräkt och en dräkt för mediaframträdanden.

Källa: Källa: World cosplay summit

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro