ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kan ta månader att få ut pojkarna ur grottan

Filip Joelsson · 3 Jul 2018
Uppdaterad 3 Jul 2018
Bilden på de försvunna pojkarna togs inne i grottan nio dagar efter att de försvunnit. Nu återstår det svåra arbetet med att få ut dem.

Bilden på de försvunna pojkarna togs inne i grottan nio dagar efter att de försvunnit. Nu återstår det svåra arbetet med att få ut dem. Foto: TT


I går nådde räddningsdykare fram till de pojkar som nu suttit instängda i en grotta i Thailand i tio dagar. Samtliga hittades vid liv och nu återstår det svåra arbetet med att få ut dem – vilket kan ta månader, menar experter.

klar

Artikellänk är kopierad

Det thailändska fotbollslaget, bestående av pojkar mellan 11 och 16 år, och deras 25-årige tränare försvann den 23 juni efter att ha cyklat iväg till grottan Tham Luang Nang Non i Thailand.

Ett kraftigt monsunregn täppte till ingången till grottan där laget hade cyklat in, och sedan den 23 juni har en massiv sökinsats med över 1000 inblandade sökt efter fotbollslaget.

Sökinsats efter fotbollslag fortsätter – instängda i grotta i en vecka

Hittades efter nio dagar

I går nådde dykare till sist fram till pojkarna, som tagit skydd på en klippa i den vattenfyllda grottan.

”Vilken dag är det” och ”vi är hungriga”, ska pojkarna ha sagt till de brittiska dykare som först nådde fram till dem, uppger BBC.

Räddningsinsatsen är dock långt ifrån över, och att få ut pojkarna är en riskfylld uppgift, menar experter.

”Att föröka ta ovana dykare genom en grotta är en av de farligaste sakerna man kan göra, även om dyken i sig är relativt enkla. Om dyken är svåra kommer det även vara svårt att få fram förnödenheter, men risken att försöka dyka ut med dem är ännu större”, säger Anmar Mirza, amerikansk expert på grotträddning, i ett mejl till nyhetsbyrån AP.

Kan ta månader att få ut dem

Alternativet till att föra ut pojkarna via dykning sägs vara att vänta till regnvattnet dragit sig tillbaka från grottan, vilket kommer att ta månader.

Försök har gjorts att pumpa ut vattnet, men utan resultat.

Därför har militären i området nu förberett sig på att bistå med förnödenheter till pojkarna i upp till fyra månader, skriver BBC.

Det kommande dagarna kommer ett medicinskt team ta sig in i grottan och undersöka pojkarnas tillstånd och behandla eventuella skador. Samtidigt letar andra delar av räddningsteamet fortfarande efter alternativa ingångar för att snabba på processen med att få ut pojkarna ur grottsystemet, som sammanlagt är 10 kilometer långt.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro