ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kanalen doftar unket

C-G Karlsson · 22 Dec 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Ett riktigt bottennapp, tycker Metros filmrecensent C-G Karlsson.

Ett riktigt bottennapp, tycker Metros filmrecensent C-G Karlsson.


"Göta kanal 3 – Kanalkungens hemlighet"

klar

Artikellänk är kopierad

En av mina roligaste stunder på jobbet var när jag första gången skrattade mig genom ”Dum & dummare”. Den fångade exakt begreppet dumskojig.

Den här filmen är också dum. Men på motsatt vis. Dum-tråkig.

Janne ”Loffe” Carlsson jagas åter av Magnus Härenstams kronofogde, som i sin tur jagas av skurkar. Men det vet inte fogdens nya assistent (Sara Sommerfeld) som – håll i er för nu blir det riktigt knasigt! – har tandställning!

Till skillnad från i ettan och tvåan finns ingen tävling men man har krystat fram diverse jaktscener på och kring kanalen. Samt ett Venedig-besök vars enda syfte tycks vara att Loffe ska prata svenska med italienare och utbrista tokigheter som ”din jävla capricciosa-Casanova!” eller ”jävla fi­kon­trampare!”.

Hemma i Sverige varvar han omotiverade “he he” med ”skit på dig!”.

Loffe kan i inspirerade sammanhang vara en skönt subtil karaktärsskådis. Här är han olidlig. Mest manusets fel så klart. Och ingen av skådisarna går fri. Alla agerar som om det vore stumfilm (vilket man ofta önskar att det vore).

Det löper en unken doft av spekulation genom hela filmen. Slapstickskämten är slappa, dialogen enfaldig, ”storyn” förvirrad.

Allt signalerar minsta möjliga insats för att tjäna mesta möjliga stålar på den uppenbart lättraggade familjepubliken. “He he”, som Loffe säger. 

klar

Artikellänk är kopierad

C-G Karlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro