ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Känd polis får varning: Självsvåldigt och omdömeslöst”

Karolina Skoglund · 15 Nov 2014
Uppdaterad 15 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

TT/Polisen.
TT/Polisen.

En känd polis får en varning, eftersom han agerat omdömeslöst och "fattat egna beslut i strid mot givna direktiv och befintlig reglering".

Detta framkommer i ett beslut från Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd. Enligt beslutet ska polisen ha fortsatt att förhöra en brottsmisstänkt, och inte delgett att åklagaren hävt anhållandet. Detta ska ha bidragit till att den misstänkte, som är minderårig, erkände brott.

Personalansvarsnämnden ser väldigt allvarligt på agerandet, framkommer det i beslutet.

”Nämnden ser allvarligt på ditt agerande, som är både självsvåldigt och omdömeslöst, oavsett vilka resultat det ledde till. Det inte acceptabelt att fatta egna beslut i strid mot givna direktiv och befintlig reglering” står det. 

”Genom att agera på angivet sätt har du således uppsåtligen åsidosatt vad som åligger dig i anställningen och felet kan inte betraktas som ringa. Det är därför endast med ett stort mått av tvekan som nämnden anser att påföljden kan stanna vid en varning” står det i beslutet.

Till Metro säger den varnade polisen att han ångrar sig och att han skulle ha gjort annorlunda i dag.

– Jag borde ha meddelat beslutet direkt. Jag hamnade i en situation där det för både brottsoffret och den misstänkte och dennes familj ur ett mänskligt perspektiv skulle bli bättre om jag avvaktade, och när jag sedan behövde fatta ett snabbt beslut så hamnade jag fel.

– Polisjobbet kan ofta innebära svåra avvägningar mellan att förhålla sig till ett fyrkantigt regelverk och mänskliga värden. I det här fallet borde jag dock direkt ha insett att jag skulle göra mig skyldig till ett allvarligt regelbrott genom att inte direkt informera. Jag upplyste också åklagaren om mitt misstag efter att förhöret var avslutat.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro