ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kände inte till lagen i Sverige och fick mildare straff – mamman vill nu frias

Karl Enn Henricsson · 25 Feb 2019
Uppdaterad 25 Feb 2019
Mamman dömdes för att ha slagit sina barn, men fick mildare straff bland annat för att hon påstod att hon inte kände till lagstiftningen i Sverige.

Mamman dömdes för att ha slagit sina barn, men fick mildare straff bland annat för att hon påstod att hon inte kände till lagstiftningen i Sverige. Foto: Pontus Lundahl/TT


Mamman dömdes för barnaga, men fick ett mildare straff eftersom hon påstod att hon inte kände till att det är förbjudet att slå sina barn i Sverige. Domen har fått stark kritik, och nu överklagas den. Mamman vill frias.

klar

Artikellänk är kopierad

En mamma i 30-årsåldern dömdes nyligen av Solna tingsrätt för att ha agat sina barn.

Hon erkände att hon hade slagit sina barn, men nekade till brott eftersom hon påstod att hon inte kände till att det är förbjudet att aga sina barn i Sverige. Rätten tog viss hänsyn till invändningen och mildrade straffet, vilket Metro kunde avslöja i början av februari.

Nu har mamman överklagat domen, och vill bli friad helt för att ha slagit sina barn. ”NN kan inte lastas för att hon inte kände till den svenska lagstiftningen och hennes okunnighet kan inte kopplas till någon försummelse från hennes sida. Hon ska därför gå fri från ansvar avseende gärningarna mot hennes barn”, skriver advokat Marcus Lodin i ett överklagande.

Advokaten: Tingsrätten har gjort en felaktig bedömning

– Vi anser att tingsrätten gjort en felaktig bedömning, och kommer utveckla vår argumentation när vi kommer till hovrätten, säger han.

Den nu dömda mamman och familjen kom som flyktingar till Sverige i slutet av 2015. Hon hade tidigare bott i Afghanistan och Iran.

– I de länder som hon har växt upp och bott i innan hon kom till Sverige för ett par år sedan har det varit lagligt och till och med kutym att aga sina barn. Mot den bakgrunden, det faktum att hon är analfabet och att hon varit väldigt isolerad i Sverige har det alltså varit försvarets uppfattning att situationen har varit sådan att hon ska kunna gå fri från ansvar på grund av så kallad straffrättsvillfarelse, har Marcus Lodin tidigare berättat för Metro.

Domaren: Speciell situation

Tingsrätten kom fram till att mamman hade misshandlat de två tonårsdöttrarna vid flera tillfällen under flera år, och att det rörde sig om grov fridskränkning. Tingsrätten fann det även bevisat att mamman misshandlat den yngsta dottern, som bara var några år gammal och att hon gjort sig skyldig av ringa misshandel av mannen i familjen. Däremot friades mamman från misshandel av sonen.

Utdrag ur domen.
Utdrag ur domen.Foto: Solna tingsrätt.

Tingsrätten resonerade att brottsligheten som mamman dömdes för motsvarar drygt ett års fängelse. Rätten beaktade dock ”de förhållanden som mamma kommer ifrån” och ”den till synes isolering i hemmet och avsaknad av kontakt med det svenska samhället som hon befunnit sig i sedan familjen kom till Sverige”.

– Tingsrätten beaktade, i en mindre mån, vid straffvärdesbedömningen att hon på grund av sin speciella situation möjligen inte visste att det är förbjudet att slå sina barn i Sverige. Det gjorde att det fanns utrymme för rätten att landa på en skyddstillsyn i kombination med tre månaders fängelse, vilket är det längsta fängelsestraff man kan dömas till med den här kombinationen, sa domaren Louise Conradi till Metro.

Även åklagare Carolina Frohm har överklagat delar av domen, och vill att hovrätten utdömer ett straff om minst två års fängelse. ”Under alla förhållanden har tingsrätten, vid bedömning av straffvärdet, i allt för hög grad beaktat de förmildrande omständigheterna och syns inte ha beaktat de omständigheter som är försvårande”, skriver hon bland annat.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro