ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kandidaterna samlar sig inför USA-valet 2008

Stockholm TT · 18 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Senast ut på banan är New Yorks republikanske förre borgmästare Rudolph Giuliani, som lämnat in de officiella papper som krävs för att tillsätta en kommitté som ska utreda hans kandidatur.

Giuliani, som fick något av hjältestatus för sitt sätt att ta hand om New York efter 11-septemberdåden 2001, har dock ännu inte beslutat sig för att ställa upp i valet, poängterar hans medarbetare.

Samma sak gäller partikollegan John McCain, som också har tillsatt en kandidatur-utredning. -Vi kommer inte att ta något beslut förrän jag har diskuterat med min familj, men vi kommer att vara förberedda, sade Arizonasenatorn McCain häromdagen då han utlovade definitivt besked efter jul- och nyårshelgen. Viktig impopularitet De första som formellt anmält sig till valet är två doldisar: Tom Vilsack, demokratisk guvernör i Iowa, och Duncan Hunter, republikansk kongressledamot från Kalifornien. Att de än så länge är relativt okända behöver inte vara en nackdel: de är i alla fall inte impopulära, något som är minst lika viktigt som att vara populär.

Exempelvis brottas Hillary Clinton - ofta tippad som demokraternas troliga presidentkandidat - med höga impopularitetssiffror i opinionsundersökningarna. Nästan lika många som säger sig vilja rösta på henne, säger att de absolut i n t e vill rösta på henne. Och sådant kan bli avgörande i ett läge när amerikanerna till slut bara har två kandidater att välja mellan. Mot eller för? Hos demokraterna ses unge Illinois-senatorn Barack Obama för närvarande som främsta utmanare till Hillary Clinton, även om 34 procent av de tillfrågade i tidskriften Newsweeks senaste undersökning sade sig inte ens ha hört talas om honom. Hos republikanerna är det jämnt mellan Giuliani och McCain, men med kraftigt stöd också för utrikesminister Condoleezza Rice, även om hon flera gånger sagt att hon inte tänker ställa upp.

Att demokraternas medvind från kongressvalet håller i sig om två år är för övrigt långt ifrån säkert. Bedömare efter bedömare har konstaterat att resultaten i förra veckan snarare betydde på röster mot republikanerna, än för demokraterna. Och att sådant kan vändas visade om inte annat Hillarys make Bill när han 1996 vann en klar seger i presidentvalet, trots storförlust för demokraterna i kongressvalet två år tidigare.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro