ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kändis för att man är hipp I det kändisfi

metro · 24 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Kändis för att man är hipp

I det kändisfixerade Argentina kan vem som helst bli rik och berömd. Det vet de ungdomar som lägger upp bilder på sig själva i fotologs, så kallade ”floggers”.

Agustina Vivero, mer känd som Cumbio, är blott sjutton år men tjänar redan mer pengar än sin pappa. Hur? Genom att ha mer än 30 miljoner besökare på sin fotolog.

Floggermodet föddes i Argentina för några år sedan. Det består i att lägga upp bilder på sig själv i fotolog.com. Det kan beskrivas som ett antimode. Man måste inte vara snygg för att bli kändis, bara ha ”stil”. Cumbio är inte vacker, snarare bryter hon mot skönhetsidealen. Hon är lite rund, varken ful eller snygg och har piercing i underläppen. Men hon har stil, åtminstone enligt de hundratusentals unga argentinare som följer hennes vardag.

Idag finns miljontals fotologanvändare världen över, men det är bara i Argentina som floggers har blivit kändisar och till och med proffs. De mest hippa floggers anlitas nämligen av ungdomsdiskotek och klädaffärer. De visar upp sig, blir fotograferade och får betalt.

- Jag tjänar 2 000 pesos (motsvarande 4 000 kronor) på två veckor, om jag har tur. Min dotter får 2 500 pesos för att visa upp sig på en fest i fyrtiofem minuter, sade Cumbios pappa, rörmokaren Rubén, i en intervju.

Floggerrörelsen har inga politiska krav, de vill bara ha rätten att få vara annorlunda. Ett politiskt parti ville värva Cumbio inför de stundande parlamentsvalen. Många av hennes fans är förstagångsväljare, hade partifunktionärerna räknat ut. Men floggerdrottningen sade nej.

- Jag skiter i politiken, säger hon nästan med stolthet i en intervju upplagd på Youtube.

Martin Garat, Buenos Aires.

Faktaruta:

Fotolog startades 2002 i USA. Idag finns över 23 miljoner användare världen över.

Runt hälften av användarna är sydamerikaner. Chile och Argentina har nästan fem miljoner användare var. Brasilien har runt två miljoner, enligt Fotolog.

// Bildförslag - gör en skärmdump av den mest berömda floggarens fotolog. Hon heter Cumbio och nämns i texten. http://www.fotolog.com/cumbio//

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro