ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kändisar auktionerar ut dyrgripar från Nobelfesten – går till fredspristagarens arbete

Fredrik Samuelson · 7 Dec 2018
Uppdaterad 12 Dec 2018
Ulla Löfvens klänning från Nobelfesten 2012 och Stefan Löfvens frack auktioneras ut till förmån för  kongolesiske gynekologen Denis Mukweges arbete.

Ulla Löfvens klänning från Nobelfesten 2012 och Stefan Löfvens frack auktioneras ut till förmån för kongolesiske gynekologen Denis Mukweges arbete. Foto: Tradera/IBL


Stefan Löfvens frack, Ebba Busch Thors silverring från förra årets Nobelfest, Ulf Kristerssons frackfluga från Nobelfesten 2017 och förra årets Nobelmeny i Stadshuskällaren. Det är några auktioner just nu på Tradera. Pengarna går till Panzisjukhuset som årets fredspristagare, kongolesiske chefsläkaren Denis Mukwege, driver.

klar

Artikellänk är kopierad

Politiker, näringslivsprofiler, kockar och andra kända personer har donerat långklänningar, frack, festskor, aftonväskor och smycken som de har använt vid Nobelfestligheter under åren.

Pengarna som samlas in på välgörenhetsauktionen Nobel Archives på Tradera går oavkortat till Läkarmissionen och till årets fredspristagare Denis Mukweges arbete på Panzisjukhuset som han etablerat i DR Kongo.

– Det är fantastiskt och välförtjänt att doktor Mukwege får ta emot Nobels fredspris, och samtidigt ta emot denna generositeten från Nobelfestens gäster som auktionerar ut sina kreationer. Utmaningarna för människorna i Kongo är stora och pengarna som auktionerna ger kommer göra skillnad, säger Eva Nordenstam, informationsansvarig på Läkarmissionen.

Doktor Mukweges arbete ger honom Nobels fredspris

Den kongolesiske läkaren, pastorn och människorättsaktivisten Denis Mukwege får fredspriset för sina insatser för att hjälpa offer av sexuellt våld i konflikter. Panzisjukhusets fortlevnad är till stor del beroende av donationer och insatser, bland annat från Läkarmissionen.

Bland de 27 donatorerna i initiativet och auktionen finns bland andra Stefan Löfven, Ulf Kristersson, Annie Lööf, Ebba Busch Thor, Margot Wallström, Maud Olofsson, Gudrun Schyman, Lena Adelsohn Liljerot, Maud Olofsson, Anna Maria Corazza Bildt, Poker Wallenberg, Nobelkommitténs ordförandes fru Evi Heldin, stjänkocken Andreas Hedlund och konditor Daniel Roos.

”Alldeles överväldigade”

– Vi är alldeles överväldigade över den generositet som så många toppolitiker, näringslivsprofiler och kockar har visat för denna välgörenhetsauktion. Det känns fint att kunna bidra på detta sätt till Läkarmissionens viktiga arbete, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Auktionen avslutas den 16 december.

pil
Panzisjukhuset och Denis Mukwege

Panzisjukhuset i östra DR Kongo byggdes som ett vanligt sjukhus, med medel från Sida, Läkarmissionen och PMU, Pingstmissionens utvecklingssamarbete. Med tiden har sjukhuset blivit världskänt för arbetet med att hjälpa våldtagna kvinnor. Fysisk, psykologisk och juridisk hjälp ingår i arbetet för att ge sargade kvinnor och barn livet tillbaka.

Med stöd från Sverige kunde Denis Mukwege utbilda sig till läkare och är sedan 2002 chefsläkare vid Panzisjukhuset. Sedan 2004 har mer än 50 000 kvinnor och barn fått vård på sjukhuset genom SSV-projektet (Survivors of Sexual Violence), efter att de utsatts för sexuellt våld. Sjukhuset har utvecklat en hög kompetens inom avancerad gynekologisk kirurgi.

Det sexuella våldet har under den senaste tiden ökat i regionen. Orsaken är bland annat den politiska instabiliteten. Denis Mukwege har flera gånger uttalat sig om de politiska och ekonomiska intressen i landet och omvärlden som skapat konflikterna och våldet mot civilbefolkningen i östra DR Kongo. Doktor Mukwege har själv utsatts för ett mordförsök men har valt att arbeta kvar på Panzisjukhuset. Han lever under dödshot och har livvaktsskydd dygnet runt.

Läkarmissionens huvudsakliga stöd till Panzisjukhuset går till mödravård, neonatal, familjeplanering och nutrition. I stödet ingår bland annat även lön till Mukwege och stöd i olika projekt mot sexuellt våld.

Mukwege är förutom chefsläkare vid Panzisjukhuset i östra Kongo även pastor i den kongolesiska pingströrelsen CEPAC.

Källa: Källa: Läkarmissionen

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro