ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kändispolis: "Offerkofta-invandrare" – sluta kalla vanliga svenskar” rasister

Karolina Skoglund · 15 Jan 2015
Uppdaterad 3 Jan 2017

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Polisen/Facebook.

Den här artikeln har återigen börjat spridas på sociala medier. Observera att den är från januari 2015. Scott Goodwin slutade att publicera inlägg på polisens Facebooksida i maj 2015. Här kan du läsa varför.

”Offerkofta-invandrare” måste sluta kalla ”vanliga svenskar” för rasister. Det skriver polisen Scott Goodwin i ett inlägg på polisens facebooksida. Något som nu får stark kritik från organisationen Centrum mot rasism. 

Ett inlägg som polisen Scott Goodwin lagt upp på polisens officiella facebooksida har fått stor spridning. Inlägget består av en uppmaning till vad han kallar för ”offerkofta-invandrare”, vilka han menar ska sluta kalla ”vanliga” svenskar för rasister.

”Till er invandrare som skriker ‘rasist’ varje gång ni är ifrågasatta eller möter motstånd i livet – sluta med att dra upp ‘rasistkortet’ från översta fickan i er ‘offerkofta’. Varje gång ni gör det tar ni mycket ifrån invandrare som verkligen har blivit utsatta för rasism” skriver han.

I kommentarsfältet, dit rasister och ”offerkofta-invandrare” uppmanas att hålla sig borta från, finns över 400 kommentarer. De allra flesta positiva.

Scott Goodwin har ett flertal gånger blivit kallad för rasist genom jobbet. Genom inlägget vill han nu uppmärksamma problematiken som han tycker att detta medför, säger han till Metro.

Han betonar även att han hatar ”riktiga” rasister, men att det inte finns något namn för personer som kallar folk för rasister helt utan grund. Han själv har därför gett dem namnet ”offerkofta-invandrare”.

– Jag vill inte åka och hjälpa någon och direkt bli kallad för rasist. Men när de inte tycker att något gått rätt till så säger de: ”du är bara rasist”.

Kan du förstå att inlägget väcker viss kritik?

– Jag vet att det är väldigt hypotetiskt. Men vi måste ta upp detta. Vi gör det här till ett stort problem, när det egentligen inte är det. Det är bara i ytterkanterna som det är ett problem.

Vilket problem är det vi gör för stort menar du?

– Invandrarfrågor är väldigt stora frågor i Sverige. Det behöver de inte vara. Vi lyssnar för mycket på de högljudda rasisterna. Men alla hör de här offerkofta-invandrarna också. Vanligt folk mitt emellan läggs i ett fack där de inte behöver ligga.

Calle Larsson är ordförande för organisationen Centrum mot rasism, som startades på uppdrag av regeringen. Han är väldigt kritisk mot inlägget och påpekar att rasism inte bara finns i partier, våldsgrupper eller ute på extrema högerkanten.

– De är förstås också rasister. Men rasism är även något som präglar vårt vardagsliv och hur vi ser och behandlar varandra. Det måste man ju väga in, och det gör man inte här.

I rollen som polis, särskilt när något skrivs på polisens officiella facebooksida, anser han även att man bör iaktta särskild försiktighet.

– Ja, jag tycker att man ska göra det när man använder officiella konton. För jag tror att den här uppfattningen som han har om den vardagliga rasismen är väldigt vanlig. Och det är just största problemet: okunskapen om vad rasism är och hur den fungerar. Detta gör det knappast bättre.

Scott Goodwin har blivit känd som ”Facebookpolisen” just för sina uppmärksammade och annorlunda uppdateringar. I fjol kom han ut med en bok med just titeln ”Facebookpolisen”.

Carolina Ekéus, pressekreterare på polisen, skriver i ett mejl till Metro att de inte kommenterar enskilda inlägg på Facebook. Hon skriver att det dock finns en handledning för sociala medier inom polisen som ger riktlinjer för attityd och bemötande, som alla som driver konton i sociala medier förväntas att följa.

”Handledning säger bland annat att den som gör inlägg representerar myndigheten och det som förmedlas bör vara baserat på fakta – inte åsikter. Vi utvärderar ständigt vår närvaro i sociala medier och detta är ett exempel på inlägg som vi kan utvärdera och diskutera inom myndigheten” står det i mejlet.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro