ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kanin allt populärare i Sverige – på tallriken

Elisabeth Nilsson · 5 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Magnus Eriksson


klar

Artikellänk är kopierad

För många är kaninen ett sött sällskapsdjur. Men det har återigen blivit vanligare att servera kanin till middag.De senaste åren har efterfrågan på kaninkött gått spikrakt uppåt.– I Sverige slaktas 300 000 kaniner per år, men för att möta efterfrågan skulle vi behöva slakta en miljon, säger Gösta Johnsson som jobbar med uppfödning och slakteri på Vreta kaningård.

Än så länge är kaninkötts­konsumtionen i Sverige blygsam, bara 30 gram per person och år, att jämföra med Italien, där man sätter i sig 5 kilo per person och år.Men allt fler restauranger efterfrågar nu köttet. På Vreta kaningårds slakteri har man väntetid på sina beställningar.

Årets kock Tom Sjöstedt har tillagat kanin både med kocklandslaget och på restauranger han jobbat på.– Kaninkött är väldigt mört och kan tillagas på många olika sätt. Speciellt låren är goda. Det är en spännande produkt, så jag tror att populariteten kommer att öka.

Men vad säger de som har kaniner som sällskapsdjur?Enligt Lisa Hillman på Sveriges kaninhoppares riksförbund så finns det inget större motstånd.– Huvudsaken är att kaninen levt ett bra liv. Det är nog mest våra yngre medlemmar som kan tycka att det är fel.

Fotnot: Kaninerna som föds upp för sitt kött är inte av samma ras som de kaniner som hålls som sällskapsdjur.

Kanin – inte längre beskt

BESKT. Gösta Johnson tror att kaninens svaga ställning i Sverige härrör från andra världskriget. För att få kött började många att hålla sig med kaniner. De matades med kålrötter, vilket gav dem en besk smak.– I kokböckerna rekommenderades det att koka kaninen i mjölk för att få bort det beska. Men då fick köttet istället en söt smak som inte var mycket bättre, säger Gösta Johnson.Kaninuppfödning kan vara en lönsam affär. De är lättskötta och vinstmarginalen på en kanin ligger på runt 40 procent, att jämföra med en gris där vinstmarginalen endast är ett par procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Nilsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro