ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kaninerna tar över Solna

Arne Wirén · 27 Jul 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Snart tas beslutet om kommunen ska börja skjuta djuren

klar

Artikellänk är kopierad

Tusentals kaniner har invaderat Solna. Nu har staden fått nog. – Klagomålen droppar in, säger Olle Leander som är ansvarig för viltvården i Solna.
Tusentals kaniner har invaderat Solna. Nu har staden fått nog. – Klagomålen droppar in, säger Olle Leander som är ansvarig för viltvården i Solna.Foto: Urban Brådhe

Tusentals kaniner har invaderat parkerna i Solna. En del tycker att de är söta. Andra tycker att de är skadedjur som måste skjutas. Rabatter och planteringar förstörs. Människor snavar i de hål kaninerna gräver. – Det droppar hela tiden in klagomål. Nu måste något göras, säger Olle Leander som är ansvarig för viltvården i Solna. – De gräver i barnens sandlåda. Det är hemskt. Vi tvingas ha ett nät över den på nätterna, berättar Karin Wesslén på Ankdammsgatan. Samtidigt tycker barnen om dem. Många boende ger kaninerna namn och matar dem. – Jag tycker de är gulliga, säger Maj-Lis Birkstedt, pensionär på Ankdammsgatan. Kaninerna lär ursprungligen komma från en boende på Jungfrudansen i Solna som hade en mängd kaniner i sin lägenhet. När han dog på 60- eller 70-talet kom de lösa och började föröka sig som kaniner gärna gör. Via Ekelundsbron tog de sig över till Kungsholmen, där de blivit en plåga framför allt vid Stadshagens IP. Stockholms stad skjuter årligen mer än 1 000 kaniner. Nu är frågan hur Solna ska göra. – Börjar vi skjuta blir det sannolikt protester. Vi ska ta upp frågan på politisk nivå efter semestrarna, så vi får en klar linje i frågan, säger Olle Leander.

klar

Artikellänk är kopierad

Arne Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro