ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Kanonsommaren" uteblev – hur tidigt kan man spå vädret?

Åsa Larsson · 30 Jul 2015
Uppdaterad 30 Jul 2015
Hittills kan man inte anklaga den svenska sommaren för att ha varit någon kanonsommar. Förutom en kortare värmebölja i början av juli har det varit svalare väder, regn och rusk.

Hittills kan man inte anklaga den svenska sommaren för att ha varit någon kanonsommar. Förutom en kortare värmebölja i början av juli har det varit svalare väder, regn och rusk. Foto: Montage/TT


Bittra skämt om kanonsommaren som uteblev – hur tidigt kan man spå vädret?

klar

Artikellänk är kopierad

Redan i mars kunde svenskarna läsa att de skulle "räkna med en kanonsommar", något som nu möts av bittra skämt på Facebook och Twitter. En twittrare skriver till exempel till Aftonbladet och ber att få reklamera sitt exemplar.

Frågan är om man kan lita på prognoser om vädret så långt i förtid? Nej, säger Heiner Körnich, chef för SMHI:s forskningsgrupp för meteorologisk analys och prognos.

Enligt honom handlar det om en slags långtidsprognoser där man får reda på medeltillståndet över en säsong.

– De är mer till för statstik och professionella användare, till exempel om en kommun ska köpa grus inför vintern. Då är det bättre att ha någon information än ingen information.

– Det är känt att de prognoserna har ganska liten pålitlighet. I ungefär 10 procent av fallen ligger man rätt.

Vad tycker du om löpsedlar om en kanonsommar i mars?

– Det är ju helt opålitligt – särskilt när det riktar sig till folk som vill planera sin sommar.

Hur nära i tiden kan man med tillförlitlighet bedöma om det blir bra väder i sommar?

– Ungefär två veckor.

Tidningen Aftonbladet menar att läsarna vet vad en prognos är och att den inte är helt säker. I artikeln har man skrivit att det rör sig om prognoser, men även att chansen till sol är stor.

–  Våra läsare är väldigt intresserade av vädret och vi skriver om vädret både på kort sikt och lång sikt. En långtidsprognos är ju generellt svår att sätta till hundra procent, säger Jim Jaber, tillförordnad printchef på Aftonbladet.

Enligt SMHI är det typ tio procent.

– En prognos är en prognos och den blir ju inte alltid rätt. Det utgår vi från att våra läsare är medvetna om. Tio procent är inte högt men det finns en möjlighet att det slår in.

Borde man inte förtydliga detta med chanserna för läsaren?

– Det håller jag med om att vi kan bli bättre på.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro