ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Känslig rättegång måste göras om

Daniel Olsson · 7 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Rättegång ogiltigförklaras – en nämndeman var obehörig

klar

Artikellänk är kopierad

VÅRDNADSTVIST. I sex dagar tvistade föräldrarna i domstol om vem som skulle ha vårdnaden om den tvååriga dottern.Tjugotre vittnen hördes för att reda ut vad som var sant och falskt i alla grova anklagelser som mannen och kvinnan förde fram mot varandra. Nu måste hela  rättegången tas om från början. En av nämndemännen var inte behörig och nu ogiltigförklaras rättegången.– Det var ett förfärligt mål. Det är typiskt att det ska hända just i ett sådant, säger Bengt-Åke Engström, lagman vid Göteborgs tingsrätt.

Nämndemannen valdes in redan under förra mandatperioden, men förlorade sin plats i och med höstens val. Det meddelade han aldrig tingsrätten när han en dryg vecka in på det nya året satt med och dömde i den utdragna vårdnadstvisten.Nämndemannen hade bokats in redan under hösten, men ingen noterade att han inte blev omvald för en ny mandatperiod.

När det hela uppdagades frågade tingsrätten parterna om det inte gick att avgöra frågan utan nämndemän, inte minst för den lilla flickans skull. De trätande föräldrarna sa ja, men när den ena parten tilldömdes vårdnaden valde den andra att överklaga beslutet till hovrätten. Hovrätten betecknade tingsrättens agerande som grovt rättegångsfel och ogiltigförklarade domen.En ny rättegång är planerad till hösten.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro