ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Känsloladdat vid mordrättegång i Haninge

Leif Johansson-Jenny Sköld-TT · 31 Aug 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Pressuppbådet var stort när rättegången mot den mordmisstänkte 27-åringen inleddes i Handens tingsrätt på torsdagen.

Pressuppbådet var stort när rättegången mot den mordmisstänkte 27-åringen inleddes i Handens tingsrätt på torsdagen. Foto: Stig Almqvist


klar

Artikellänk är kopierad

Mediauppbådet var stort när rättegången mot den 27-åring som misstänks ha mördat sin styvdotter i Haninge och våldtagít och knivskurit hennes kompis inleddes på torsdagen. – Rättegången innehåller många vidriga detaljer om hur en människa kan bli när han är som mest ondskefull, inledde advokat Christer Magnergård, som biträder den mördade flickans 13-åriga kompis i målet. Rättsalen var knäpptyst när en inspelning av den den mördade flickans 13-åriga kompis ringde SOS medan hon svårt skadad och utan kläder flydde från lägenheten i Tungelsta. Chefsåklagare Stefan Bergman hävdar att motivet bakom mordet på den 12-åriga styvdottern var att 27-åringen ostört skulle kunna våldta hennes kompis. Han menade också att 27-åringen har en narcissistisk läggning och har en empatistörning som gör att han har svårt att känna medkänsla för andra. – Det betyder inte så mycket för honom att skada eller döda andra personer. Det är ingen stor sak för honom att döda en annan människa, sa han.

FÖRSÖK TILL MORD Brottsrubriceringen mot den knivskurna flickan har i sista stund ändrats från grov misshandel till försök till mord. Anledningen är att Bergman fått se nya bilder på 13-åringen, säger han till TT. Den misstänkte sitter orörlig i sin vita munkjacka och stirrar ned i bordet framför sig. Han verkar frånvarande; enligt advokat Bo Hegestam går han på psykofarmaka. Även om hans handlingar är monstruösa ser han inte ut som något monster. Lite rundhyllt, rakat huvud och "väktarskägg". – Dödandet är uppsåtligt in i minsta detalj. De mellan 25 och 31 knivhuggen riktar sig mot hjärttrakten på detta barn som försöker skydda sig armarna. Styvdottern faller rakt ner och förblöder, säger Bergman.

VAR INTRESSERAD AV 13-ÅRINGEN Tidigare under kvällen har han givit en mängd signaler om att han var intresserad av 13-åringen. – Han har vinnlagt sig om att vara trevlig, han har försökt lyfta in flickorna i vuxenvärlden genom att bjuda dem på cigaretter, öl och starksprit. När sambon har ringt hem från sjukhuset, där hon var inlagd, har han stängt av telefonerna för att få ha flickorna och framför allt 13-åringen för sig själv, säger Bergman. Sedan sambon ringt på sin dotters mobil och sagt åt flickorna att gå och lägga sig, kallar 27-åringen in styvdottern i det sovrum där hans sexårige son ligger och sover. Den överlevande flickan har berättat att han stänger dörren och hon hör sin kompis skrika. Efter en stund kommer han ut igen med blodiga kläder och en blodig kniv i handen. – Han uppmanar 13-åringen att ligga bredvid honom, men hon följer inte med godvilligt. Han hotar henne med kniven och genomför två samlag med henne, säger åklagaren.

FLYR I SKOR OCH JACKA Sedan knivskär han även 13-åringen, om än ytligt, och somnar på sängen efter att ha sagt att han ska ta livet av sig dagen efter. Flickan flyr ur lägenheten endast iklädd skor och jacka och larmar polis och ambulans. När mannen greps hittades 180 tabletter av ett dopningsmedel i lägenheten. 27-åringen misstänks ha dopat sig under tre veckor före mordet, vilken förmodligen utlöst hans aggressiva beteende. Den rättsmedicinska utredningen visade att mannen, förutom anabola steroider var påverkad av alkohol och lugnande medel vid gärningen. 27-åringen säger i förundersökningen att han inte minns någonting av händelserna och kan därför varken erkänna eller neka till anklagelserna.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Johansson-Jenny Sköld-TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro