ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Känt att rökluckan var trasig – lagades inte

TT · 29 Jul 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Familjebostäder har känt till att brandluckan i fastigheten i Rinkeby har varit trasig sedan i slutet maj. Ändå har felet inte åtgärdas.- Det är ytterst beklagligt. Vi gjorde en inventering av samtliga våra brandluckor i Rinkeby den 27 maj. Det fanns anmärkningar på ett antal brandluckor och det företag som gjorde inventeringen fick i uppdrag att laga dem, säger Lars Björk, distriktschef hos Familjebostäder.Men arbetet med att laga brandluckorna påbörjades först en månad efter att felet hade uppdagats.- Det är en beställningsprocess som ska göras. Utredningen får visa om vi har varit försumliga, säger Lars Björk.Enligt polisens presstalesman Peter Saarman finns det i nuläget ingen brottsmisstanke mot Familjebostäder för att felet inte åtgärdats.Stefan Anering, kommunikationschef vid Storstockholms brandförsvar, tror inte att räddningsarbetet hade påverkats om luckan hade fungerat som den skulle.- Räddningsarbetet hade inte påverkats alls, rökluckan används i eftersläckningsarbetet för att vädra ur ett trapphus där det har brunnit.Han kan dock inte med säkerhet säga att människoliv inte hade kunnat räddas om luckan hade varit felfri.- Jag kan inte ge ett hundraprocentigt svar på det. Vi måste vänta vad utredningen visar.Polisen utreder orsaken till branden och om det finns någon misstanke om brott, samtidigt undersöker brandförsvaret olycksförloppet. Enligt Stefan Anering kan det ta ytterligare några veckor innan alla omständigheter kring branden är utredda.På torsdag begravs kvinnan och de sex barnen som omkom i branden i lördagskväll på den muslimska delen av Råcksta kyrkogård. Sex bussar är beställda för att köra de boende i Rinkeby och närliggande Tensta och Husby till begravningsplatsen.- Man vill visa sin respekt för barnen och mamman. Alla tänker att samma sak hade kunnat hända dem, säger Hussein Farah, den imam som ska leda begravningen.

Trasiga rökluckor ett återkommande problem

Inte bara i Rinkeby sitter rökluckor fast i trapphus. Många fastighetsägare struntar i att åtgärda trasiga, rostiga rökluckor och annat de fått föreläggande om av räddningstjänsten. De väljer i stället att överklaga.Vid en brandskyddsinspektion i den eldhärjade fastigheten i Rinkeby i slutet av maj anmärkte inspektörerna på rökluckan. Enligt fastighetsägaren Familjebostäder var en reparation beställd till juni, men luckan blev aldrig lagad.- Just rökluckor är ganska vanligt att vi skriver anmärkningar om, säger Anders Ericsson, brandinspektör och brandutredare på Räddningstjänsten Syd i Lund, till TT.En fungerande röklucka måste finnas i varje trapphus och alla brister som lett till anmärkningar måste åtgärdas.Men det är inte ovanligt att fastighetsägare med gamla, dåligt underhållna hus överklagar till länsstyrelsen och sedan kanske också till och med tar förelägganden vidare till länsrätten.Då tar det tid, och gärna extra lång sådan, eftersom många av de återkommande problemfastigheterna ofta byter ägare. Ingen vill ha brandskyddskostnaden.- Det kan ju kosta mellan 50 000 och 100 000 kronor om man har 50 trapphus att hålla efter. Och tyvärr följer föreläggandet ägaren till fastigheten, inte själva fastigheten. Säljs den så har vi bara att börja om igen, säger Anders Ericsson.Efter diskoteksbranden i Göteborg 1998 är brandtillsynen skärpt på både rökluckor och andra riskmoment.Annat som flitigt antecknas på inspektioner är att saker blockerar i trapphus, barnvagnar och annat som både kan vara hinder i bränder och även sådant som det sätts fyr på.- Men där har vi en dom att luta oss mot och kan direkt besluta om en avgift och det brukar sätta fart, säger Anders Ericsson.Föreläggande om rökluckorna borde ändras så att det följer fastigheten, tycker han.- Man klarar fyra andetag i brandrök, sedan börjar man må dåligt. Och det är liv vi pratar om, säger Anders Ericsson.- Men det allra viktigaste är att få in i folks medvetande att man ska stanna i den egna lägenheten om det brinner i en annan lägenhet. På anslagstavlor, i hyreskontrakt, eller genom särskild information på alla språk. Det ska sitta i ryggmärgen på alla.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro