ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Känt besök på barnfilmsfestival

Pontus Hammarlund · 13 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Gänget i Stockholms filmfestival junior. 

Gänget i Stockholms filmfestival junior. 


klar

Artikellänk är kopierad

FESTIVAL. På söndag drar Stockholm filmfestival junior igång. Årets tema är ”Samma, samma men olika”.– Vi vill uppmärksamma likheterna och skillnaderna i barns upplevelser runt om i världen. Det är ett humanistiskt tema som vi känner behös i den här konfliktfyllda tiden, säger projektledaren Anders Wilhelmsson.

Öppningsfilm är ”Azur & Asmar” och mannen bakom filmen, den franske regissören Michel Ocelot tillhör dem som även besöker festivalen. En annan lånväga gäst är Hae-yeong Lee vars ”Like a virgin” visas på måndag.– Den handlar om en pojke som drömmar om att bli Madonna. Han samlar pengar för att kunna genomgå ett könsbyte.

Det låter ganska avancerat för barn.– Ja, den riktar sig till de äldre barnen.En juniorgrupp bestående av nio barn på mellan 7 och 15 år kommer leda frågestunderna med de tillresta gästerna.– Så fort isen är bruten tycker barnen att det är jättekul att fråga.

Det måste vara spännande för filmskaparna också. Barn ska ju vara de ärligaste kritikerna.– Ja, de kanske får höra saker de inte vill höra. Michel Ocelot har ju exempelvis visat sin film i Cannes inför en vuxenpublik innan, så detta tycker han nog är fantastiskt kul. Filmerna är ju trots allt gjorda för barn, säger Anders Wilhelmsson.Och ingen filmfestival utan en världspremiär. På tisdag visas Kjell-Åke Anderssons långfilm ”Pirret” med Frida Hallgren för publik för första gången. Dessutom ska bästa film utses och vinnaren i kortfilmstävlingen ”1 minut film”, som vänder sig till filmskapare upp till 16 år.

Hur har de unga filmskaparna tolkat temat?– Filmskaparna bakom ”1 minut film”-bidragen har fått göra lite vad de vill. Men de som har gjort något på temat har ofta valt att utgå från ett könsperspektiv. Det är något som är gångbart i skolan i dag och har säkert legat nära till hands av den anledningen.

Stockholm filmfestival junior äger rum mellan den 15-22 april.

klar

Artikellänk är kopierad

Pontus Hammarlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro