ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Kantorns fläskiga Iron Maiden-version i kyrkan – se succéklippet

Jesper Lindqvist · 3 Jun 2019
Uppdaterad 11 Jun 2019

Här är orgellåten som tar internet med storm! Kyrkomusikern Sören Ågrens version av Iron Maidens "Fear of the dark" har visats närmare 400 000 gånger på bara ett par dagar. "Vi har en bra orgel i församlingen så det var bara att fläska på", säger Sören Ågren.

klar

Artikellänk är kopierad

Under helgen lade Svenska kyrkan i Karlskoga upp ett klipp på Facebook, där kyrkomusikern Sören Ågren framförde Iron Maidens hitlåt från 1992, ”Fear of the dark”. Låten hade önskats som vigsellåt till ett bröllop, och videon blev omedelbart en viral succé.

I skrivande stund har videon spelats mer än 370 000 gånger på Facebook.

– Det känns konstigt, jag tänkte att det här kanske kunde vara intressant att se för den lokala befolkningen, som har någon koppling till kyrkan. Men det har ju spridit sig som en löpeld, och det är förstås väldigt kul, säger Sören Ågren.

”Hårdrock är betydligt mindre vanligt”

Själv menar han dock att det inte är ovanligt att blivande brudpar har lite speciella önskemål när det kommer till vigsellåtar.

Målet är alltid att framföra musiken live under vigseln, vilket kan medföra en del extra jobb.

Kyrkomusiker Sören Ågren. Foto: Jonatan Edlund
Kyrkomusiker Sören Ågren. Foto: Jonatan Edlund

– Det beror på hur låten är uppbyggd, all musik är inte lätt att göra om så att den passar till orgel. Hårdrock är betydligt mindre vanligt i samband med vigslar, men den här var ändå rätt tacksam. Jag hittade noter på nätet och anpassade dem lite, sedan har vi en bra orgel i församlingen så då det var bara att fläska på, säger Sören Ågren.

”Alla vet inte vad som spelas i kyrkan”

Att hundratusentals personer nu har sett videon, och att flera tusen av dessa även delat den vidare, tror Sören Ågren framför allt beror på själva låtvalet.

– Låten i kombination med framförandet verkar vara något folk går igång på. Sedan tror jag även att det är själva överraskningen, alla vet inte vad som spelas i kyrkan i dag. Faktum är att det händer ganska ofta att det önskas mer populärkulturell musik till såväl bröllop, begravningar och dop. Då försöker vi att vara tillmötesgående, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro