ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kaos i Stockholms populära gymnasieskolor

Johan Nylander · 5 Mar 2013
Uppdaterad 5 Mar 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Situationen för Sveriges gymnasieskolor är desperat. På Östra Real i Stockholm tvingas eleverna plugga i lunchrummet. “Det är kaos i matsalen”, säger en lärare.

Det är en allt annat än optimistisk bild som målas upp av Svenska Dagbladet kring hur Sveriges gymnasieskolor mår, även Stockholms mest populära skolor. Klasserna fylls till bristningsgräns samtidigt som lärare och studievägledare sägs upp. Gamla böcker änvänds, och billigare skolmat serveras.

Många skolor tvingas till nedskärningar för att spara pengar. Det var endast sex av 25 gymnasieskolor i Stockholm som gick ekonomiskt runt förra året jämfört med budget, enligt tidningen.

– Ena dagen får vi ett mail om att vi ska vara en skola i världsklass, nästa om att vi måste dra ner ännu mer. Det är en sådan dubbelmoral. Idag har vi färre klassrum än klasser. Det är kaos i matsalen. Man drar hela tiden undan mattan för oss, säger Tanja Scmidt, språklärare på Östra Real, till SvD.

På Södra Latin, också ett av huvudstadens mest populära gymnasier, beskrivs situationen också som desperat. Köpstopp har införts på läromedel och ny utrustning. Läraren Elenore Gåvsten förklarar för tidningen att skolan inte ens har pengar nog för den kurslitteratur som behövs.

På Norra Real ska klasserna öka från 32 elever till 34.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro