ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kaos kring valet i Mexiko

Stockholm TT · 4 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Lopez Obrador sade på en presskonferens att han fått mycket information om oegentligheter i de preliminära resultaten. De visade att han fått 35,34 procent av rösterna i söndagens val medan den konservative högerkandidaten Felipe Calderon fick 36,38 när 98,39 procent av rösterna räknats. Vänsterledaren hävdar att röster saknas. Han lovade också att överklaga resultatet till valtribunalen.

Kaoset inleddes direkt efter valet i söndags, när de båda stora kandidaterna utropade sig till segrare. Firande inleddes på många håll men festerna föll platt när det stod klart att det slutgiltiga resultatet dröjer. Det senaste budet är att Valmyndigheten, IFE, bekräftar resultatet på lördag.

I Mexiko är folk skärrade. -Läget är paralyserat. Folk befinner sig i chocktillstånd, säger den svenska valobservatören Åsa Åkesson på telefon. "Världen går under" Kandidaterna som väntar på Valmyndighetens dom står så långt ifrån varandra politiskt att en förlust blir mycket tung för supportrarna. -Världen kommer att gå under för den hälft som inte vinner, menar Åsa Åkesson. Lopez Obrador säger sig stå på de fattigas sida och har tidigare under sin tid som borgmästare i Mexico City visat sig villig att genomföra sociala reformer som gynnar de sämst lottade. Calderon däremot vill föra en liknande politik som nuvarande presidenten och partikollegan Vicente Fox, det vill säga att satsa på företagarna och få mer fart på den övergripande ekonomin. Demonstrationer Oron är nu stor att frustrerade mexikaner kommer att ta till gatuprotester för att försöka få sin vilja igenom. Lopez Obrador och hans partikollegor utesluter inte att de kan komma att uppmuntra sina anhängare att manifestera mot valresultatet om det inte går deras väg.

Det mexikanska valsystemet är långt ifrån det skarpaste i världen och rykten om valfusk florerar hela tiden. Men utländska observatörer på plats godkänner valet, även om det förekommit oegentligheter i mindre skala.

I söndags valdes också ledamöter till kongressen, vilket resulterade i att inget av de tre stora partierna får egen majoritet. Det gör att Lopez Obradors vänsterparti och Calderons konservativa parti kommer att tvingas samarbeta eller ta stöd av PRI som styrde Mexiko under de sista dryga 70 åren av 1900-talet. Kaoset i nuläget kan vara en försmak på de politiska problem som eventuellt uppstår i den nya kongressen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro