ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kaos på Albymöte

Sebastian Chaaban · 26 Jun 2013
Uppdaterad 26 Jun 2013

Foto: Lotta Bergseth


klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Hedlund, Hökarängen och Fanny Åström från Uppsala har åkt till mötet för att protestera. "Vi är här för att protestera mot utförsäljningen. Det är viktigt att visa sitt stöd även om det inte handlar om ens eget område."
Johanna Hedlund, Hökarängen och Fanny Åström från Uppsala har åkt till mötet för att protestera. "Vi är här för att protestera mot utförsäljningen. Det är viktigt att visa sitt stöd även om det inte handlar om ens eget område."Foto: Lotta Bergseth
Angelina Younadam bjuder på läsk.
Angelina Younadam bjuder på läsk.
Foto: Lotta Bergseth
Artisten Dogge Doggelito var på plats och protesterade mot försäljningen.
  –       Det är sjukt att de gör så här mot de boende. Kolla hur mycket folk det är. Man blir stolt när man ser alla ungdomar som engagerar sig.
  –       Vi trodde kommunen var med oss, men de sålde ut oss.
Artisten Dogge Doggelito var på plats och protesterade mot försäljningen. –       Det är sjukt att de gör så här mot de boende. Kolla hur mycket folk det är. Man blir stolt när man ser alla ungdomar som engagerar sig. –       Vi trodde kommunen var med oss, men de sålde ut oss.Foto: Lotta Bergseth
Foto: Lotta Bergseth
Martina Wickham med sonen Dale Wickham, 3 år. 
  Flera av demonstranterna hade tejp över munnarna, då de anser att politikerna har "tystat" folket.
Martina Wickham med sonen Dale Wickham, 3 år.  Flera av demonstranterna hade tejp över munnarna, då de anser att politikerna har "tystat" folket.Foto: Lotta Bergseth
Fabiola Gonzalez med dotter. – Det vore hemskt om de skulle sälja ut våra hem. Nu säljer de till en riskkapitalist, alla vet att de bara vill tjäna pengar, säger Fabiola.
Fabiola Gonzalez med dotter. – Det vore hemskt om de skulle sälja ut våra hem. Nu säljer de till en riskkapitalist, alla vet att de bara vill tjäna pengar, säger Fabiola.Foto: Lotta Bergseth
Foto: Lotta Bergseth
Foto: Lotta Bergseth
Dogge Doggelito är på plats.
Dogge Doggelito är på plats.Foto: Lotta Bergseth
Foto: Lotta Bergseth
Foto: Lotta Bergseth
Emma Dominguez från Megafon förs ut när hon försökte ta sig in innan de ordnat med platser åt alla.
Emma Dominguez från Megafon förs ut när hon försökte ta sig in innan de ordnat med platser åt alla.Foto: Lotta Bergseth
Upprörda människor utanför kommunfullmäktige som inte kom in i salen då det var fullt.
Upprörda människor utanför kommunfullmäktige som inte kom in i salen då det var fullt.
Efter att protesterna utanför salen blev högljudda och störde mötet så beslutade gruppledarna för partierna att kort pausa mötet, för att försöka lösa frågan tekniskt, så även de utanför kunde höra vad som sades under mötet.
Efter att protesterna utanför salen blev högljudda och störde mötet så beslutade gruppledarna för partierna att kort pausa mötet, för att försöka lösa frågan tekniskt, så även de utanför kunde höra vad som sades under mötet.

Det blev ett ja till försäljning av lägenheterna på Albyberget.

Mer än 200 människor hade samlats för att visa sitt missnöje och flera politiker bröt från partilinjen – men förgäves. 

– jag är så besviken, säger Angelina Younadam.

Det extrainsatta mötet vid kommunfullmäktige i Botkyrka under onsdagen vid Hallunda Folkets hus hann knappt börja. Mer än 200 människor gick gemensamt i ett demonstrationståg, ordnat av nätverket Alby är inte till salu, för att protestera mot försäljningen av de 1300 lägenheten på Albyberget.

Men långt ifrån alla som ville fick plats i kommunfullmäktigesalen – vilket snabbt ledde till upprörda känslor.

–       Vi vill ta del av beslutet, vi vill se dem i ögonen. Vi hade sagt att vi skulle bli väldigt många, men de har ordnat för få platser, säger Hani Albitar, från organisationen Megafonen och Alby är inte till salu.

Demonstranterna utanför salen skrek om att bli insläppta och ropade All makt och folket.

Mötet fick avbrytas, men återupptogs sedan man slog på högtalarna i huset så alla kunde höra vad politikerna sa inne i salen

Det var sedan innan känt att styrande partiet i kommunen, Socialdemokraterna, samt M, FP, var för försäljningen.

–       Jag är oerhört stolt över bostadsbolaget och de hyresgäster som bor i Botkyrkabyggen. Det här är ett sätt att se till att Botkyrka blir bra för våra barn och barnbarn, säger Katarina Berggren, (S), ordförande i KS.

Jimmy Baker, (M), berättade att han respekterade det folkliga engagemang kring motstånd av försäljningen.

– Vi är övertygade om att den föreslagna ägaren kommer att göra ett bra jobb, som även kan visa att privata värdar kan vara bra ägare. Vi yrkar till bifall, sa han.

Benny Ferdinandsson, (FP), gav även sitt stöd till försäljningen.

–       För bolaget är försäljningen helt nödvändig för att vi ska gå runt ekonomiskt. Det är jätteviktigt både för hyresgästernas skull och Botkyrkabyggen, säger han.

Men något hände sedan – när två politiker från Moderaterna valde att gå emot partilinjen och sa nej till försäljningen.

Något som rev ner applåder och jubel från alla de människor som hade samlats utanför och i salen. Vilket ledde till att Inger Roos, (S), förste vice ordförande fullmäktige, fick be dem att lugna ner sig.

–       En politiker måste ha empati, jag har svårt att förstå hur man kan behandla de människorna som man gjort på Albyberget, säger Petja Svensson (M), som yrkade på avslag till försäljningen.

Totalt fem moderater har gick emot partilinjen.

Debatten var ofta hård med mycket känslor bland politikerna.

Men efter ett tre timmar långt möte så beslutade kommunfullmäktige att säga ja till försäljningen av lägenheterna på Albyberget.

Förslagen om en folkomröstning kring försäljningen, samt en återremiss, fick nej.

Besvikelsen var stor bland de demonstranter som väntat sittandes utanför salen på golvet, i fönstren och de få stolar som fanns, i timmar.       

När politikerna efter mötet skulle lämna Folkets hus väntade en stor folkmassa utanför byggnaden och skanderade: Hycklare, hycklare hycklare. 

Några försökte även hindrade politiker från att lämna platsen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro