ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kaos under rättegången mot misstänkta våldtäktsmän

Matilda Bjerlöw · 7 Jan 2013
Uppdaterad 7 Jan 2013
Nu på morgonen transporterades de fem misstänkta våldtäktsmännen till rätten i New Delhi, bevakade av tungt beväpnade vakter.

Nu på morgonen transporterades de fem misstänkta våldtäktsmännen till rätten i New Delhi, bevakade av tungt beväpnade vakter. Foto: Reuters


De fem indiska män som misstänks för bland annat mord och gruppvåldtäkt på 23-åriga Jyoti Singh Padye stod åter inför domstol i New Delhi i dag. Om de fälls riskerar de dödsstraff. Kaos utbröt i rättssalen och förhandlingarna fick ske bakom stängda dörrar.

klar

Artikellänk är kopierad

Förhandlingarna i Delhi-domstolen fick fortsätta bakom stängda dörrar efter att kaos utbrutit i rättssalen i morse svensk tid, rapporterar AFP. – Salen är smockfull. Det har blivit omöjligt för rätten att genomföra förhandlingarna i det här fallet, sade domaren Namrita Aggarwal under ljudliga protester från advokater och medier på plats i rättssalen. Rättssalen har bara 30 sittplatser, men här trängdes runt 150 personer, däribland många journalister och advokater utan koppling till fallet.

Det var i morse som de fem indiska männen anlände till rätten, bevakade av tungt beväpnade vakter. Förra veckan meddelades de formellt att de är misstänkta för den brutala gruppvåldtäkten mot den unga läkarstudenten, som har väckt stor vrede och våldsamma protester runt om i Indien. En sjätte man, en 17-åring, ska ha våldfört sig allra värst på flickan, men på grund av sin ålder väntas han ställas inför rätta i en särskild ungdomsdomstol.

De fem männen, som är mellan 19 och 35 år gamla och kommer från fattiga slumkvarter, transporterades från Tihar-fängelset där de suttit häktade de senaste tre veckorna, för att i dag formellt ställas inför rätta och få anklagelserna mot sig upplästa. Förutom gruppvåldtäkt och mord är de anklagade för kidnappning, rån och för att tillsammans ha planerat den brutala attacken.

Det var den 16 december som den 23-åriga läkarstudenten våldtogs av sex män på en buss i New Delhi, framför sin chockade pojkväns ögon. Efteråt misshandlades hon med järnrör och kastades av bussen i farten, något som gav henne inre skador som hon den 28 december avled av, på ett sjukhus i Singapore.

Namnet på den unga kvinnan har hittills varit okänt, men nu har hennes familj valt att gå ut med namnet på sin enda dotter – Jyoti Singh Pandye. – Jag är stolt över henne. Att tala om vad hon hette kommer att ge mod till andra kvinnor som överlevt sådana här attacker, säger pappan till The Mirror.

Två av de fem misstänkta männen ska i lördags, enligt en av åklagarna i fallet, ha ansökt om att bidra med bevisning mot de övriga tre och få strafflindring i utbyte mot samarbetet, rapporterar Reuters. En av männen, en 19-årig fruktförsäljare, har sagt i indiska medier "Jag är skyldig. Jag borde hängas."

I dag fick de anklagade männen åtalspunkterna upplästa för sig, och o m de fälls riskerar de dödsstraff.  Förhandlingarna fortsätter den tionde januari, enligt domare Namrita Aggarwal, rapporterar AFP.

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Bjerlöw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro