ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kaospiloterna flyger i Malmö

Johan Darin · 20 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Ny entreprenörsutbildning utmanar konventioner

klar

Artikellänk är kopierad

”Jag kan flyga, jag är inte rädd”. Så står det skrivet i feta guldbokstäver vid entrén till Kaospiloternas lokaler i Malmö högskola. Kaospiloternas entreprenörsutbildning har gjort sig ett namn i Danmark som ett alternativ till mer klassiska företagarutbildningar och nu går den på export. Malmö är först ut i Sverige.– Det är en form av elitskola. Studenterna som går här är ”doers”. Det går inte att lära sig, säger Micke Svedemar som är utbildningsansvarig. Kaospiloterna vill lära eleverna att navigera friktionsfritt mellan olika projekt och med kunskap om ledarskap skapa förutsättningar för framgång. När Metro kommer på besök håller studenter och lärare på att utvärdera ett arbete.

Trots att det är en entreprenörsutbildning lyser backslick och pullovers med sin frånvaro och studenterna sitter i en ring, på golvet, runt värmeljus utplacerade i hjärtform. – Vi lär oss att medvetandegöra vad som pågår. Varför fungerade inte den här gruppen tillsammans?, frågar Moa Wallgård, 21, student från Stockholm.– Eller, varför fick den här gruppen, som egentligen inte fungerade alls tillsammans, bäst resultat? kontrar Anna Oskarsson. 23, student från Malmö.

Jonas Joelsson, 28, från Stockholm gick utbildningen i Århus i Danmark. Nu är han en kreativ mångsysslare med basen som kommunikatör på sjukvårdsrådgivningen men med ett finger med i SVTs satsning humorlabbet och ett jäsande filmmanus i datorn. Vad lärde han sig hos Kaospiloterna?– Jag lärde mig att dansa.Va?– En av de viktigaste grejerna vi gjorde där var att arrangera fester. Det var lärorikt, både socialt och entreprenörsmässigt.

Hans tidigare klasskamrater är spridda mellan olika branscher. En är VD för energidrycksföretaget Magic, en annan jobbar i Argentina med socialt entreprenörsskap.– Kaospiloterna behövs i Sverige. De lär entreprenörer att inte sitta på sina feta rumpor.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Darin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro