ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Kaoula, 26: Ramadan får mig att inse hur stark jag är

Filip Häggberg/Ida Gustafsson · 2 Jun 2016
Uppdaterad 6 Jun 2016
Att undvika mat och dryck är inte det svåraste med ramadan, tycker Kaoula.

Att undvika mat och dryck är inte det svåraste med ramadan, tycker Kaoula. Foto: Privat


Ramadan handlar inte bara om att klara sig utan mat och dryck flera timmar om dygnet. Det är också en bra möjlighet till att testa sina egna gränser, tycker Kaoula Channoufi. Det får mig att inse att jag är stark och klarar av mer än vad jag tror”, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Ramadan, den nionde månaden i den muslimska kalendern, har infallit. Muslimer runt om i Sverige avhåller sig nu från mat, vatten och sex under tiden solen är uppe.

För Kaoula Channoufi, 26 år, är det en period av både hopp och förtvivlan.

– I början känner jag hopp, men mot slutet har jag ångest. Då känns det ibland som om jag har slösat bort min tid. Men det är ändå en självklarhet för mig, det är en del av mig som muslim och en grund som islam växer på, säger hon.

Under ramadan är det mer än mat och dryck som ska undvikas under dygnets ljusa timmar. Det handlar också om att vara extra snäll mot sina medmänniskor och att inte skvallra om varandra, berättar Kaoula.

– Att inte äta och dricka är ganska lätt, det är svårare att undvika skvaller när man sitter i en grupp med massa andra människor. Man får vara extra försiktig, säger hon.

Samtidigt som ramadam inleds laddar handeln upp för högtiden. Flera hundra tusen invånare berörs i Sverige och tvärt emot vad många kan tro så ökar matinköpen för många familjer.

– Vår uppskattning från förra årets ramadan var att det handlades för 1,5 miljarder kronor i Sverige. Det mesta handlas inför den stora festen, Eid al-fitr, som avslutar fastemånaden, säger Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk Handel.

Utöver matinköp brukar försäljningen av bland annat presentartiklar, kläder och leksak öka då man förväntas vara mer ödmjuk och givmild under högtiden. 

För Kaoula Channoufi finns det en mening med att fasta från mat och att strunta i skvallret. Känslan efter ramadan är att hon tagit en stor personlig seger.

– Jag inser att jag är stark och klarar av mer än vad jag tror. Kan jag avstå från mat, vatten och skvaller kan jag avstå från annat också. Jag lär känna mig själv, helt enkelt, säger Kaoula Channoufi.

De muslimer som inte klarar av att fasta ska inte behöva göra det, tycker Kaoula Channoufi.

– Islam ska inte vara svårt. Du ska inte behöva skada dig själv alls, säger hon.

Vad är det bästa med ramadan?

– Samhörigheten med alla andra muslimer, den hittar man inte överallt.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg/Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro