ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kapar identiteter – via polisens hemsida

Johan Mårtensson · 23 Feb 2013
Uppdaterad 23 Feb 2013

Antalet falska legitimationer ökar dramatiskt i Skåne. Bakom vågen står före detta tjuvar och rånare som kapar privatpersoners identiteter – genom att utnyttja polisens hemsida.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter att ha kartlagt sina offer surfar ligorna in på Skånepolisens hemsida. 

– De utger sig för att vara dessa personer och anmäler att de blivit av med körkorten. Sedan beställer de nya, men med sina egna foton, och använder körkorten som legg vid olika bedrägerier. Det är inte svårt alls, säger Stefan Krüger, chef för specialsektionen vid Helsingborgspolisen.

Under 2012 anmäldes 265 fall av urkundsförfalskning med legitimation i Skåne – mer än en fördubbling på sex år. Enligt Krüger brukar bedragarna inte vara lika de personer som de spelar. 

– Det brukar vara väldigt stora skillnader i utseendet, men kontrollerna är bristfälliga. Det räcker att gärningsmannen har med sig en tjomme som får ett par hundralappar för att intyga att han är han, säger Krüger.

Fler ligor har den senaste tiden sprängts. Ofta är det gamla rånare och inbrottstjuvar som börjat syssla med urkundsförfalskning. 

– När stölder blir allt svårare går de över till detta.

Krüger befarar en fortsatt ökning. Men att ändra polisens hemsida och göra det svårare att förlustanmäla körkort är ingen lösning, menar han:

– Det ska vara lätt att göra en polisanmälan, oavsett vad det är. Ofta är det långt till polisstationerna nu för tiden, så att man vill kunna anmäla på nätet.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro