ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kapare slog till mot twittrare med guldnamnet @N”

Tomas Lundin · 26 Feb 2014
Uppdaterad 26 Feb 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Naoki Hiroshima var tidig på Twitter. Så tidig att han lyckades knipa första bokstaven i sitt förnamn som användarnamn. Naoki har erbjudits 50 000 dollar – över 300 000 kronor – för att lämna över namnet ”@N”, men till slut var det olagliga metoder som fick honom att bli av med namnet, rapporterar bloggen Ars Technica. 

En hackade lyckades komma över kontokortsinformation från Hiroshimas PayPal-konto. Uppgifterna användes för att hacka in i hosting-företaget GoDaddy och stänga ute Hiroshima från den webbdomän som han själv registrerat. Med tillgång till .com-adressen kunde hackaren även kapa Hiroshimas Facebook-konto. 

Men det var inte det som var målet, utan det värdefulla ”@N”-twitterkontot. I ett mejl avslöjade kaparen sina intentioner. 

”Ett fejkat kontokortsköp och domänen tas tillbaka av GoDaddy och syns aldrig till igen”, skriver den anonyma personen och föreslår ett byte – domänen mot twitterkontot. 

Till slut gick Hiroshima med på att lämna över kontot och skydda sin domän. 

Historien kunde ha slutat här om inte Twitter följt upp Hiroshimas stöldanmälan. Efter en månad beslutade Twitter att kasta ut användaren bakom ”@N” och ge tillbaks användarnamnet till dess rättmätige ägare. 

Enligt Ars Technica finns fler exempel på användare som blivit utpressade att lämna sina värdefulla namn. Josh Bryant, vars twitternamn ”@JB” är värt tio gånger mer än Hiroshimas. Han lyckades avstyra en närmast identisk attack i sista sekund.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro