ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kapplöpning mot Mars

Peter Lindholm · 13 Jun 2012
Uppdaterad 13 Jun 2012

55 år efter att Sovjetunionen skickade upp den första satelliten i rymden och 43 år efter att Neil Armstrong tog de första stegen på månen har kapplöpningen mot planeten Mars börjat på allvar. Men den här gången står kampen kanske inte mellan ryssar och amerikaner, utan mellan kineser, privata kommersiella företag – och dokusåpadeltagare.

klar

Artikellänk är kopierad

David Bowies klassiska hitlåt ”Life on Mars?” ser ut att kunna besvaras med ett ja inom en snar framtid. Frågan nu är snarare vilken nationalitet livet där kommer att ha. Eller kanske vilket företag det arbetar för.

USA:s president Barack Obama sa för två år sedan att han räknade med att den förste amerikanen skulle kunna landstiga på Mars i mitten av 2030-talet. Men USA håller på att hamna på efterkälken i kapprustningen i rymden. 

Den amerikanska rymdfartsmyndigheten Nasa har skrotat sina rymdfärjor i den ekonomiska krisens spår och numera tvingas amerikanerna lifta med ryssarnas Sojuz varje gång någon ska till rymdstationen ISS, International Space Station.

Ryssland, Kina och Japan planerar alla för bemannade permanenta månbaser inom en snar framtid, men siktar längre än så.

Ryssarna hoppas att kunna se kosmonauter på Mars i mitten av 2030-talet. I höstas lät man, tillsammans med den europeiska rymdorganisationen Esa, European space agency, sex frivilliga försökspersoner genomföra en simulerad resa till Mars i ett laboratorium i Moskva. Det var ett 520 dagar långt experiment med simulerad landning och dito planetpromenad.

Kina planerar för taikonauter på Mars någon gång mellan 2040 och 2060. Rymdsatsningen är avgörande för att få i gång den högteknologiska kunskapen i landet. 

– Det militära ändamålet är ett av de viktigaste, säger Jimmy Xue, Kinachef på Swedish Space Corporation till Dagens Industri.

Men det kan lika gärna vara privata aktörer som är först med att landsätta människor på den röda planeten – och kolonisera den.

En rad företag, som Virgin Galactic och Planetary Resources, håller på att etablera en verksamhet i rymden. Det handlar om allt från rymdturism till gruvdrift på asteroider. Space X, som ägs av Paypalgrundaren Elon Musik, har skrivit avtal med Nasa om framtida rymdtransporter, men dess långsiktiga mål är att etablera en mänsklig närvaro på Mars.

Som en joker i leken dök plötsligt det nederländska reklamfinansierade rymdprojektet Mars One upp i förra veckan. Med uppbackning från bland annat ”Big brother”-producenten Paul Römer utlovade man att under dokusåpaliknade former välja ut fyra astronauter som inom elva år skulle emigrera till mars. 

Sammanlagt skulle 40 personer skickas i väg under en 20-årsperiod för att bosätta sig där, utan möjlighet att återvända. Bakom projektet uppges det stå både Nobelpristagare och erfarna rymdentreprenörer, men den svenska Rymdstyrelsen avfärdar alltsammans.

– Det är rena skräpet, säger Johan Marcopoulos, informationsansvarig på Rymdstyrelsen. 

– Marsresor är ganska komplicerade projekt och att en tv-gubbe skulle driva det känns inte riktigt trovärdigt. Ett bemannat Marsprojekt, som är oerhört kostsamt, ligger fortfarande långt fram. Rent tekniskt är det möjligt, men från att fundera och spekulera om det till att verkligen genomföra det är lika långt som det faktiskt är till Mars.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro