ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kära medtrafikanter – sluta ligga i arslet på bilen framför

Metro · 18 Jan 2016
Uppdaterad 18 Jan 2016

Foto: Montage/Privat/All Over Press


klar

Artikellänk är kopierad

Hej medtrafikanter!

Jag är yrkeschaufför. Jag kör taxi på charterpass, vilket innebär att jag alltid kör, inte bara när någon ringer eller står och viftar på gatan, utan alltid.

De milen som en medelsvensson avverkar på ett år, avverkar jag på en månad. Ungefär 10 000-12 000 mil per år, eller mer. Och det bara på arbetstid.

► LÄS MER: "Uppfostra inte era barn till feta bilister"

På min fritid tycker jag att det är kul att köra bil. Framåt, bakåt, i sidled, snabbt och ja... Jag gillar att köra bil!

Men mina medtrafikanter hjälper mig inte. 

Jag litar på mitt omdöme. Jag litar definitivt inte på dig. Och nu är det vinter och halt ute, vilket kan medföra att ni ser mig köra sakta. Det kanske innebär att jag "bara" kör 80 km/h på en 90-väg. Det är inte för att jag är feg, utan förmodligen för att jag gjort bedömningen att jag inte bör köra fortare för min och mina passagerares säkerhet.

Min vädjan till er medtrafikanter är: ligg inte direkt i arslet på bilen framför! Du stressar den och du vet inte vad föraren har för körvana, om han eller hon är rädd, osäker, van och så vidare... En olycka sker så snabbt och får bilen framför sladd och snurrar så åker du garanterat med i karusellen. 

Har du fyrhjulsdrift? Din bil blir inte automatiskt en pansarvagn för det! Vet du hur du parerar en fyrhjulssladd? Du gasar. En ovan förare lägger sig automatiskt på bromsen och det hjälper inte. 

Tänk också på att visa lite extra respekt för våra lastbilschaufförer! De har det extra svårt att få stopp på sina 64 ton (!) när det är halt, svårt att ta sig upp för backar och svårt att komma iväg. 

► LÄS MER: "Kasta inte skit på mig – jag gör så gott jag kan"

Tänk också på dem som jobbar på vägen, till exempel bärgare, räddningsfordon och plogbilar. Bärgaren är den som hämtar dig när du har missbedömt väglaget i förhållande till din körstil och plogbilen sköter SITT jobb för att du säkert ska komma fram till DITT jobb.

Ha dig själv, din familj och dina medtrafikanter med i planeringen när du ska åka någonstans.

Visa respekt, kör försiktigt och använd allmänt folkvett!

Ha en bra vinter!

Jessica Lenander

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro