ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Karadzic — fåfäng massmördare

Stefan Hjertén/TT · 22 Jul 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En av världens mest efterspanade män har gripits — den 63-årige Radovan Karadzic. TT:s tidigare medarbetare Stefan Hjertén som bevakade kriget på Balkan träffade Karadzic och tecknar bilden av en grym och självuppfylld man.

Spelgalen och kvinnojägare, fåfäng för egen del och vårdslös med andras liv; till slut anklagad för brott mot mänskligheten — omdömet om Radovan Karadzic är inte milt.

När det forna Jugoslaviens dåvarande president Slobodan Milosevic kallade honom till större uppdrag var han en lokalt välkänd poet och kroggäst i Sarajevo, till yrket psykiater vid fotbollslaget FK  Sarajevo. Född i Montenegro 1945 höll Karadzic länge fingrarna borta från politiken. Hans pappa hade dödats som soldat på den fascistiska sidan i andra världskriget.

"Muslimer bort"

Men när Jugoslavien föll samman 1991 kallade Milosevic på honom för att organisera den bosniska avdelningen av serbnationalistiska SDS.

Bosnien förklarade sig självständigt i april 1992, och Karadzic ledde ett serbiskt uppror. Han hade på sin sida den jugoslaviska armén, så utgången tycktes given.

Jag träffade Karadzic i hans tillfälliga huvudstad Pale i maj det året. Övertygad om seger pekade han på kartan ut det nya, serbiska Bosniens gränser. Ett litet stycke skulle kroaterna få men muslimerna måste bort, sade han.

Drygt tre år av krig återstod. Som president i Republika Srpska bar Karadzic ansvar för grymheter som massavrättningar i städerna längs Drina och artilleribeskjutningen av Sarajevo.

Hans fru och dotter blev ledare för Bosnienserbiska röda korset respektive den Bosnienserbiska nyhetsbyrån.

Sedelfylld portfölj

Under de fruktlösa förhandlingarna i Genève blev den gänglige Karadzic med sin stora, vaggande grå hårman känd i stadens nöjeskvarter för sin spelmani. Han dök upp med en sedelfylld portfölj.

Juli 1995 dödades 8 000 bosniska pojkar och män i Srebrenica, och Karadzic var huvudansvarig. Några månader senare tog till och med Milosevic sin hand från honom vid fredsförhandlingarna i Dayton, och Karadzic tvangs att avgå.

Han gick under jorden 1996 när krigsförbrytardomstolen i Haag ville ha tag i honom. Sedan dess har han siktats i gränsområdet mellan Bosnien och Montenegro och uppenbart haft en skara av trogna serber kring sig.

I nästan 13 år höll sig Karadzic undan. Sedan hann rättvisan ifatt honom.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Hjertén/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro