ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Karateförbundet: Sluta använda ordet "karate" hela tiden

Metro · 9 Dec 2015
Uppdaterad 9 Dec 2015

Foto: Montage/Privat/All Over Press


Medierna använder ständigt ord som "karateman", "karatefylla" eller "karatespark" i rubriker och på löpsedlar. Det är inte att visa respekt för Sveriges 20 000 karateutövare. Dessutom finns det inget som heter "karatespark", skriver Svenska karateförbundet i ett öppet brev till medierna.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är frekvent förekommande att namnet på vår idrott – karate – används i samband med text och rubrik där våldsrelaterade nyheter speglas. Vi anser att det är ett missbruk av benämningen. I det fall det inte bevisligen går att avgöra om gärningsmannen är en karateutövare finns inte belägg för att använda termer som ”karatesparkar”, ”karateman” och liknande språkbruk. Det medför stämplar för vår idrott med felaktiga associationer. Svenska karateförbundet vädjar härmed till samtliga media och journalister som överväger att använda ”karate” i sin rubricering att i fortsättningen göra det med försiktighet, större förståelse och med mer respekt för våra idrottsutövare.

► LÄS MER: Motionärer attackerades av karateman i reflexväst

Karate är en idrott med hög teknisk nivå av träning. Det finns en uppsjö av olika varianter på bentekniker och ”karatespark” är i sig inte ett begrepp. Det finns tillika en uppsjö av andra idrotter där sparkar används och vi anser det högst olyckligt att media i detta fall väljer att anamma den fördomsfulla inställningen mot just karate i författandet av artiklar och nyheter. Det tyder på okunskap och ett generiskt tänkande.

Vi har mervärden inom vår idrott som kommer i skymundan av fokusen som verkar ligga på att skapa mest uppmärksamhet. Mervärden som att visa respekt och ödmjukhet inför varandra och sin omvärld, att alla ska ha möjlighet att få delta och behandlas lika, den sociala gemenskapen, att ge verktyg och mental träning som ger nytta i din vardag, att vi lär oss självförsvar som faktiskt kan rädda livet i en utsatt situation.

► LÄS MER: Vittnen: Flykting fick karateslag mot halsen av utvisningspersonal

Inom karate kallar vi det budo-anda. Grundtesen i detta är att även om vi tränar på det sätt vi gör så är vårt främsta mål att aldrig behöva använda våld. Det är därför högst olyckligt att media väljer att rubricera på ett sådant sätt att det sänder fel signaler till omvärlden. Ni förringar värdet på en anrik idrott med cirka 20 000 utövare i Sverige, varav en stor del i dag är barn. Ska exempelvis dessa barn behöva komma till skolan och inte våga berätta om vilken idrott de utövar för att rubriken i tidningen dagen innan stämplar karate som något kriminellt och förkastligt?

Med förhoppning om ökad hänsyn och för er fortsatta förståelse följer här en sammanfattning om karate som idrott: Karate är en budo-art, vilket innebär att vi har en lång historia kopplad till det gamla Japan, där karate utöver idrottsperspektivet också är ett sätt man anammar och en uppsättning riktlinjer du har till hjälp inom alla aspekter av livet, inte bara i dojon (träningslokalen). Filosofin förklaras i grunden med att budoutövaren genom träning ska ”bli en ädlare människa, med både stolthet och hög känsla för moral”. Våra nyckelord är respekt, för omvärlden och dina medmänniskor, disciplin och ödmjukhet. Karate är fostrande och en idrott där du kan lära och träna hela livet. Vi har i dag aktiva utövare från 4-5 år upp till 85 år. Karate i sin ursprungliga form uppstod som ett träningssätt för att stärka de försvagade och vår grund är än i dag självförsvar.

► LÄS MER: Nu är skandalserien "Karatefylla" tillbaka

Karate är en av de idrotter med högst integrationsfaktor och en stor del av våra utövare har annat ursprung än Sverige. Vårt träningsspråk är japanska och överskrider språkbarriärer. 

Karate är en jämställd idrott. Kvinnor och män, pojkar och flickor tränar tillsammans och gör samma saker.

Karate är en socioekonomiskt fördelaktig idrott. Avgifterna är låga i förhållande till de flesta andra idrotter och kräver ingen dyr utrustning, vi tränar till exempel barfota, och en träningsdräkt, Gi, håller i flera år.

Inom svensk karate förekommer inte elittoppning och därmed följande utslagning i unga åldrar. I det fysiska utövandet av karate tränas hela kroppen, genom övningar i styrka, smidighet, koordination, balans samt inlärning av självförsvarstekniker. Det är mycket få skador inom karate och du kan börja när som helst, oavsett ålder. Tävlingar genomförs med syfte att få poäng för väl genomförda tekniker och kontroll av dessa. På träning lär man sig karate som självförsvar, på tävling visar vi upp vad vi lärt oss, men utan att med vilja skada motståndaren.

Vill ni veta mer om karate är ni alltid välkomna att kontakta oss.

Sarah Wennerström

Generalsekreterare, Svenska karateförbundet

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro