ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Karavanen från Centralamerika – det har hänt

Valerie Kaspersen · 26 Nov 2018
Uppdaterad 26 Nov 2018
Migranter från Centralamerika försöker klättra över gränsen mellan Mexiko och USA.

Migranter från Centralamerika försöker klättra över gränsen mellan Mexiko och USA. Foto: TT/ Reuters/ Jorge Duenes


I helgen möttes migranter som försökte ta sig över gränsen mot USA med tårgas. Under hösten har det rapporterats om en karavan” med tusentals flyktingar på väg mot USA:s gräns. Metro guidar dig till vad som hänt.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad hände i helgen? 

Runt 5 000 migranter har nått Tijuana i Mexiko efter en resa på cirka 4 000 kilometer.

Under söndagen utbröt våldsamma sammandrabbningar mellan migranterna och USA:s gränspolis.

Ett hundratal har nu försökt korsa gränsen mellan Tijuana och San Diego. Enligt de senaste rapporterna har USA:s gränspolis använt tårgas mot migranterna.

Enligt Förenta staternas tull- och gränsbevakning själva tog man till tårgas för att skydda sin personal.

Varför flyr de?

Den större delen av karavanen kommer från Honduras som är ett av världens våldsammaste länder.

Droghandel och gängkriminalitet har lett till att oskyldiga hamnat i mitten av konflikterna. Enligt statistik från FN lever över 60 procent av befolkningen i fattigdom.

Många har därför valt att lämna landet och söka sig till USA i hopp om ett bättre liv. Många människor i El Salvador och Guatemala lever i fattigdom. Flera har anslutit sig till karavanen från Honduras för att försöka ta sig över gränsen mellan Mexiko och USA.

Vad säger USA?

President Donald Trump gick tidigt ut och sa att USA inte kommer släppa in någon som försöker ta sig in i landet olagligt. Man har även lagt ansvaret på Mexiko att avhysa migranterna.

Donald Trump har skickat ut flera tusen soldater till gränsen för att hjälpa tull- och gränsbevakning och se till att ingen tar sig in i landet. Rapporter har nämnt allt mellan 5 000 – 9 000 soldater, men ingen exakt siffra har bekräftats.

På Twitter har Donald Trump även hotat med att helt stänga gränsen mellan USA och Mexiko.

Vad säger Mexiko? I många städer i Mexiko där karavanen passerat har människorna erbjudits mat, kläder och annan hjälp.

I Tijuana möttes karavanen av protester. Hundratals demonstranter tågade genom staden och höll upp skyltar med budskap som ”Nej till invasionen”.Efter söndagens händelse där omkring 500 personer försökte ta sig förbi gränspolisen och in i USA säger nu myndigheter i Mexiko att dessa personer ska deporteras.

Tijuanas borgmästare, Juan Manuel Gastélum Buenrostro, gick även ut på Facebook den 23 november och sa att Tijuanas medborgare inte kommer betala för migranternas uppehälle i landet.

Washington Post rapporterade tidigare att USA och Mexiko kommit överens om att migranterna ska stanna i Mexiko tills deras asylärenden prövats i USA. Något som Mexikos inrikesminister Olga Sánchez Cordero förnekat.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro